Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Buying green – jouw keuzes als consument tellen mee

A picture
© shutterstock.com - monticello
Dankzij de natuurlijke hulpbronnen van de aarde kunnen we overleven, maar als we ze blijven gebruiken zoals we nu doen, zullen ze sneller opraken dan we denken. Het is de hoogste tijd om dit in te zien en bewuster te worden.

Tijd voor verandering

Onze overmatige consumptie put de hulpbronnen van de aarde uit en brengt de welvaart van de toekomstige generaties in gevaar. Als we op deze manier doorgaan, hebben we in 2050 een nieuwe planeet nodig om in de vraag te kunnen voorzien.

Maar we kunnen dit voorkomen door onze manier van leven te veranderen en groener te consumeren.

 

Meer met minder doen

Het is tijd om dingen als minder vanzelfsprekend te gaan zien, om ons af te vragen waar producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden, om minder afval te produceren en vaker voor duurzaam te kiezen. We moeten etiketten beter gaan lezen, vaker kiezen voor hergebruik of recycling en de natuur meer ruimte geven.

 

Generation Awake: alle kleine beetjes helpen

Generation Awake is bedoeld voor mensen die alles uit het leven willen halen zonder de natuur schade toe te brengen. Je vindt hier tips over kleine en slimme veranderingen voor je dagelijkse routine, en je kunt leren hoe jouw keuzes het verschil maken voor jouw persoonlijke welvaart en voor de planeet. Deel uitmaken van Generation Awake gaat verder dan alleen bewuster zijn.

 

Alleen al in Europa verbruiken we per persoon 16 ton aan materiaal per jaar. 6 ton daarvan wordt afval, waarvan 3 ton wordt gestort. Generation Awake toont ook aan dat we 180 kilo eetbaar voedsel per persoon weggooien.

 

Het EU-ecolabel

Het EU Ecolabel is voor producten en diensten met geringe milieueffecten. Je vindt het logo in winkels, in supermarkten, op camping's en bij het boeken van een overnachtingsplek. In de e-catalogus vind je per land de duizenden producten die het EU Ecolabel dragen.