Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Ole ekologinen kuluttaja

A picture
© shutterstock.com - monticello
Ihmiskunnan eloonjääminen riippuu maapallon luonnonvaroista. Jos jatkamme niiden kuluttamista nykyiseen tahtiin, ne voivat loppua nopeammin kuin arvaammekaan. Meidän on havahduttava ja oltava tarkempia.

Muutoksen aika

Ylenpalttinen kulutus saa maapallon luonnonvarat loppumaan ja vahingoittaa tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksia. Jos jatkamme nykyiseen malliin, tarvitsemme vuonna 2050 toisen maapallon verran uusia luonnonvaroja voidaksemme tyydyttää tarpeemme.

Voimme kuitenkin katkaista nykykehityksen ja muuttaa elintapojamme ekologisemmiksi.

 

Enemmän vähemmällä

On aika tarkastella rutiineja uudelleen, kysyä tarkemmin, mistä tuotteet ovat peräisin ja kuinka ne on tuotettu, välttää haaskaamista, tehdä kestäviä valintoja, lukea pakkausmerkinnät huolellisemmin, kierrättää ja uusiokäyttää ja antaa luonnolle elintilaa.

 

Generation Awake – Pienin askelin pitkälle

Generation Awake -kampanja on suunnattu ihmisille, jotka haluavat elää täyttä elämää ja suojella ympäristöä. Kampanjan sivustolla on vinkkejä, kuinka arjen rutiinien pienillä muutoksilla voi vaikuttaa omaan ja maapallon hyvinvointiin. Generation Awake -kampanja auttaa huomaamaan pienten tekojen merkityksen.

 

Pelkästään Euroopassa kuluu materiaa 16 tonnia henkeä kohden vuodessa – tuosta määrästä 6 tonnia henkeä kohden päätyy jätteeksi ja puolet siitä edelleen kaatopaikalle. Generation Awake -kampanja muistuttaa myös, että keskimäärin heitämme henkeä kohti menemään 180 kg syömäkelpoista ruokaa vuodessa.

 

EU-ympäristömerkki

EU-ympäristömerkin voivat saada tuotteet ja palvelut, joiden ympäristövaikutukset ovat alhaisia. Kun olet ostamassa tuotetta tai palvelua, katso, onko se saanut EU-ympäristömerkin. Sähköisestä luettelosta voi hakea EU-ympäristömerkin saaneita tuotteita esimerkiksi maittain tai tuotteittain.