Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Πόσο μεγάλο είναι το δικό σας «υδάτινο αποτύπωμα»;

A picture
© fotolia.com - Leonid Ikan
«Υδάτινο αποτύπωμα» ή αλλιώς «οικολογικό αποτύπωμα νερού» ονομάζουμε τον συνολικό όγκο γλυκών υδάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνουμε.

Για την παραγωγή αντικειμένων που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι απαραίτητη η κατανάλωση νερού. Για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος, για παράδειγμα, καταναλώνονται 16.000 λίτρα νερού. Για ένα απλό βαμβακερό μπλουζάκι χρειάζονται 2.500 λίτρα. Αυτή η κατανάλωση νερού δεν εμφανίζεται στον λογαριασμό που σας στέλνει η υπηρεσία ύδρευσης, και παρότι μπορεί να μην έχετε ποτέ πιει ή πλυθεί με το νερό αυτό, εντούτοις αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του «υδάτινου αποτυπώματος» που αφήνετε στον πλανήτη.

 

Water hidden in 1 t-shirt

 

Υπολογίστε το δικό σας «υδάτινο αποτύπωμα»

Στο Water Footprint Network μπορείτε να δείτε πόσο νερό καταναλώνετε.

Και γιατί πρέπει να ξέρετε;

Δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού. Σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη δεν επαρκούν ποτέ τα αποθέματα για να καλύψουν τη ζήτηση νερού και οι περιοχές αυτές πλήττονται συνεχώς από ξηρασία. Πρέπει να αρχίσουμε να μειώνουμε το «αποτύπωμα νερού» που αφήνουμε εάν θέλουμε να αλλάξει η κατάσταση αυτή.

Κάντε μια αρχή!

Κάντε την αρχή ξεκινώντας από το σπίτι σας. Μην σπαταλάτε νερό... Κλείνετε τη βρύση ενόσω βουρτσίζετε τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό για το πότισμα του κήπου και μην αδειάζετε φάρμακα, χρώματα ή άλλα χημικά υγρά στον νεροχύτη. Περισσότερα στοιχεία και συμβουλές θα βρείτε στον ιστότοπο «Imagine all the Water».

 

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου για να αναδείξει τη σημασία των γλυκών υδάτων και να προωθήσει τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Εκδηλώσεις για τον σκοπό αυτό γίνονται σε όλο τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

 

Δημοσιεύθηκε: Τετ, 08/05/2013 - 12:50


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!