Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

Klimaforandringer

Hvad får vores klima til at ændre sig, og hvad kan du gøre for at være med til at beskytte planeten?

Menneskets civilisation har ændret vejrmønstrene – klimaet – i mindst 100 år. Når vi brænder kul, olie og naturgas for at opvarme vores huse, drive vores biler eller lave elektricitet, frigiver vi kuldioxid (CO2). Kuldioxiden fanger så solens varme i jordens atmosfære. Derfor kalder man det en drivhusgas.

En anden vigtig drivhusgas er metan, der stammer fra millioner af kvæg på gårde i hele verden.

 

Dominoeffekt

Drivhusgasser findes naturligvis i atmosfæren, men i takt med at vi producerer mere og mere af dem, begynder jorden at blive varmere. Det skaber mere dramatisk vejr som oversvømmelser og voldsomme storme med ødelæggende virkninger. Desuden smelter det isen ved polerne, hvilket får vandstanden i havene til at stige. Den globale opvarmning skaber en dominoeffekt, der påvirker mennesker, dyr og planter.

 

Din livsstil og klimaforandringerne

Hvad gør du, der øger mængden af kuldioxid i atmosfæren? Find ud af det ved at beregne dit CO2-fodaftryk.

 

Hvad kan du gøre?

Plant et træ – Træer optager kuldioxid og er derfor med til at begrænse klimaforandringerne. Kampagnen 1 milliard træer har plantet en milliard træer siden 2006. Kampagnen køres nu af børneinitiativet Plant-for-Planeten, der blev startet af skoleeleven Felix Finkbeiner. Se Felix tale til FN.

Sluk lyset – Klokken 20.30 den 23. marts kan du vise, at du tænker på vores planet, ved simpelthen at slukke lyset. Flere hundrede millioner mennesker i hele verden slukker også lyset under Earth Hour. Og spar så på energien når som helst, hvor som helst og på hvilken som helst måde.

 

Opdrag den næste generation – Fortæl dine yngre søskende om klimaforandringerne og få dem til at gøre en forskel med disse interaktive spil.