Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Ilmastonmuutos

Mikä aiheuttaa ilmastonmuutoksen ja mitä voimme tehdä planeettamme suojelemiseksi?

Ihmiskunta on toimillaan muuttanut sääoloja eli ilmastoa ainakin sadan viime vuoden aikana. Kun poltamme hiiltä, öljyä tai maakaasua lämmittääksemme kotejamme ja saadaksemme sähköä tai virtaa autoihimme, vapautuu hiilidioksikaasuja (CO₂). Hiilidioksidikaasut pitävät auringon lämmön maapallon ilmakehässä, minkä vuoksi niitä kutsutaan kasvihuonekaasuiksi.

Toinen merkittävä kasvihuonekaasu on metaani, jota aiheutuu miljoonien nautojen kasvatuksesta eri puolilla maailmaa.

 

Dominovaikutus

Kasvihuonekaasuja on ilmakehässä luonnostaan, mutta koska me tuotamme niitä yhä lisää ja lisää, maapallon ilmasto alkaa lämmetä. Se aiheuttaa dramaattisia sääilmiöitä, kuten tulvia ja rajuja tuulia, jotka ovat erittäin tuhoisia. Se aiheuttaa myös napajäätiköiden sulamista, mikä nostaa merenpintaa. Ilmaston lämpenemisen dominovaikutukset koskevat niin ihmisiä, eläimiä kuin kasvejakin.

 

Elämäntapa ja ilmastonmuutos

Miten paljon sinä tuotat haitallista hiilidioksidia ilmakehään? Laske oma hiilijalanjälkesi.

 

Mitä voit tehdä?

Istuta puu – Puut sitovat hiilidioksidia ja auttavat torjumaan ilmastonmuutosta. Miljardi puuta -kampanja käynnistettiin vuonna 2006, ja tähän mennessä puita on istutettu jo useita miljardeja. Kampanjasta on nyt vastuussa Plant for the Planet ‑säätiö, jonka perusti nuori koulupoika Felix Finkbeiner. Video: Felix puhuu YK:ssa

Sammuta valot – 23.3.2013 klo 20.30 voit osallistua mielenilmaukseen yksinkertaisesti sammuttamalla valot. Earth Hour -kampanjaan odotetaan tänäkin vuonna satoja miljoonia osallistujia eri puolilta maailmaa. Ja muista säästää energiaa aina, kaikkialla ja kaikin mahdollisin tavoin.

 

Opeta nuorempia – kerro nuoremmille sisaruksillesi ilmastonmuutoksesta ja innosta heitä oppimaan lisää pelaamalla seuraavia interaktiivisia pelejä: