Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Actieplan voor jeugdwerk en jeugdbeleid

Action Plan
Wat kunnen we doen om de Europese integratie op de Westelijke Balkan te promoten? Om die vraag te kunnen beantwoorden heeft de European Western Balkans Youth Meeting in Ljubljana een actieplan voorgesteld.

 

In september 2016 hebben 55 jongerenwerkers, beleidsmakers en stakeholders uit betrokken organisaties in Ljubljana de Europe-Western Balkans Youth Meeting gehouden over de vraaghoe het jeugdwerk meer inspraak kan krijgen in het beleid voor jongeren.

 

De deelnemers, afkomstig uit 15 verschillende programma- en partnerlanden van Erasmus+, werden het eens over een actieplan met de volgende suggesties:      
 

§  meer burgerschapsvorming in het niet-formele onderwijs 


§  jong ondernemerschap bevorderen in het niet-formele onderwijs 


§  jongeren actief betrekken bij de beleidsvorming 


§  jongerenwerkers inzetten om jongeren mediawijsheid bij te brengen 


§  bestaande programma's bekender en toegankelijker maken 


§  de banden tussen formeel en niet-formeel leren aanhalen

 

Het plan bevat ook suggesties voor jongerenwerkers en beleidsmakers op gebieden zoals het Europees burgerschap, jongerenparticipatie, sociale inclusie, jongerenwerkloosheid, verwerking van het verleden en bestrijding van radicalisering en extremisme.

 

Waarom? Op de Westelijke Balkan heeft de economische crisis samen met de vluchtelingencrisis geleid tot toenemende scepsis over de Europese Unie en een opflakkering van nationalisme en rechts populisme.

 

Als reactie daarop probeert het proces van Berlijn stabiliteit en veiligheid te brengen door de banden met en steun aan de Westelijke Balkan op te voeren. Voor het jeugdbeleid gelden als leidraad de Positieve Agenda voor de jeugd op de Westelijke Balkan waartoe Slovenië op de top van Brdo in 2015 het initiatief heeft genomen, en de daaropvolgende Connecting Youth Conference in Parijs in 2016.

 

Gepubliceerd: Wo, 20/12/2017 - 11:50


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!