Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Akcijski plan za rad mladih i politiku za mlade

Action Plan
Kako se mogu promicati europske integracije u zapadnobalkanskoj regiji? Kao odgovor na to pitanje na Sastanku mladih Europe i zapadnog Balkana, koji je održan u Ljubljani, predložen je Akcijski plan za rad mladih i politiku za mlade.

U rujnu 2016. 55 sociopedagoških djelatnika, tvoraca politika i dionika iz relevantnih organizacija sastalo se u Ljubljani na Sastanku mladih Europe i zapadnog Balkana na temu povezivanja rada mladih i politike za mlade kako bi se osiguralo da rad mladih utječe na razvoj politike za mlade.

 

Sudionici iz 15 zemalja sudionica programa  Erasmus+ i partnerskih zemalja zapadnog Balkana predložili su Akcijski plan koji je uključivao sljedeće preporuke za rad mladih i politiku za mlade:           
 

§  jačati građansko obrazovanje u neformalnim obrazovnim sredinama 


§  poticati poduzetništvo mladih u neformalnom učenju 


§  poticati aktivno sudjelovanje mladih u oblikovanju politike 


§  razvijati medijsku pismenost s pomoću rada mladih 


§  jačati promicanje postojećih programa i pristup njima 


§  bolje povezivati formalno i neformalno obrazovanje.

 

U planu su navedeni prijedlozi za sociopedagoške djelatnike i tvorce politika za mlade u područjima poput europskog građanstva, sudjelovanja mladih, društvene uključenosti, zapošljavanja mladih, suočavanja s prošlošću i suzbijanja radikalizacije i ekstremizma.

 

Zašto? Na zapadnom Balkanu gospodarska i izbjeglička kriza uzrokovale su rast skepticizma prema Europskoj uniji i potaknule rast nacionalnog ekstremizma i desničarskog populizma.

 

Stoga se Berlinskim procesom nastoje poticati stabilnost i sigurnost uspostavom snažnijih veza sa zapadnobalkanskom regijom i pružanjem veće potpore toj regiji. U području mladih taj je proces uokviren Pozitivnim programom za mlade na zapadnom Balkanu koji je pokrenula Slovenija na sastanku na vrhu u Brdu 2015. i na koji se 2016. nadovezala konferencija  Povezivanje mladih u Parizu.

 

Objavljeno: uto, 19/12/2017 - 15:59


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!