Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Cselekvési terv az ifjúsági munka és az ifjúságpolitika terén

Action Plan
Hogyan lehet elősegíteni az európai integrációt a nyugat-balkáni régióban? Erre a kérdésre keresték a választ a Ljubljanában megrendezett nyugat-balkáni európai ifjúsági találkozó résztvevői, akik egy cselekvési tervet is kidolgoztak az ifjúsági munkával és az ifjúságpolitikával kapcsolatban.

55 ifjúsági vezető, politikai döntéshozó és egyéb érintett szakember találkozott 2016 szeptemberében Ljubljanában a nyugat-balkáni európai ifjúsági találkozón, ahol az ifjúsági munka és az ifjúságpolitika összekapcsolásáról tárgyaltak annak érdekében, hogy az ifjúságsegítéssel foglalkozók meglátásai is szerepet kapjanak az ifjúságpolitika kialakítása során.

 

A 15 nyugat-balkáni Erasmus+ program- és partnerországból érkező résztvevők cselekvési tervet állítottak össze, amelyben a következő javaslatokat fogalmazták meg az ifjúsági munkával és az ifjúságpolitikával kapcsolatban:  
 

§  Meg kell erősíteni az állampolgári ismeretek tanítását az iskolarendszeren kívüli oktatásban 


§  Támogatni kell a vállalkozói készségek tanítását az iskolarendszeren kívüli oktatásban 


§  Ösztönözni kell a fiatalokat, hogy aktívan vegyenek részt a szakpolitikák kialakításában 


§  Az ifjúsági munka révén fejleszteni kell a fiatalok médiaműveltségét 


§  Népszerűsíteni kell a meglévő programokat, és meg kell könnyíteni az ezekhez való hozzáférést 


§  Erősebb kapcsolatot kell kialakítani az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli oktatás között

 

A cselekvési terv számos területre vonatkozóan tartalmaz ajánlásokat az ifjúságsegítők és az ifjúságpolitikával foglalkozó szakemberek számára, így például kitér az európai polgárság, a fiatalok részvétele, a társadalmi befogadás, az ifjúsági foglalkoztatás, a múlt feldolgozása, valamint a radikalizálódás és a szélsőségesség elleni fellépés témájára is.

 

Mire szolgál mindez? A nyugat-balkáni régióban az egymást követő gazdasági és menekültügyi válság az euroszkepticizmus, a nemzeti szélsőségesség és a jobboldali populizmus fokozódásához vezetett.

 

E jelenségekre válaszul a berlini folyamat a stabilitást és a biztonságot kívánja erősíteni a nyugat-balkáni régióval való kapcsolatok szorosabbra fűzése és a térség támogatása révén. Az ifjúságpolitika területén a folyamat a nyugat-balkáni fiatalokat célzó pozitív menetrend keretében zajlik, amely Szlovénia kezdeményezésére a 2015-ös brdói csúcstalálkozón vette kezdetét, következő állomása pedig a 2016-os Connecting Youth konferencia volt Párizsban.

Közzétéve: k., 19/12/2017 - 11:04


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!