Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Den europeiska solidaritetskåren hjälper arbetssökande framåt i karriären

24-åriga Marta De Bonis från Lecce i Italien har just gett sig ut på ett nytt och spännande äventyr i yrkeslivet med hjälp av den europeiska solidaritetskåren.

Detta är ett helt nytt initiativ som ger ungdomar möjlighet att delta i volontärarbete eller avlönat arbete som är till hjälp för lokalsamhällen i andra EU-medlemsstater.
 

Marta tog masterexamen i internationell ekonomi och östeuropeiska länders politik 2016, men när hon var färdig med studierna var konkurrensen på arbetsmarknaden extremt hård. Eftersom Marta hade satsat så hårt på sina studier saknade hon den arbetslivserfarenhet som kunde ha gett henne ett försprång i jakten på det första jobbet.
 

Som tur var visste hon precis vart hon skulle vända sig för att få goda råd. Hon kontaktade sitt lokala Eureskontor. Snart hade Marta fått hjälp av sin personliga Euresrådgivare att ordna sex månaders praktik vid Europaparlamentet.
 

Flera månader senare närmade sig slutet på praktiken och Marta visste att hon måste börja förbereda sig för nästa steg. Hon lade ner många timmar på att finslipa sitt CV och skriva skräddarsydda personliga brev för varje ledig tjänst.
 

Samtidigt fick Marta information från sin rådgivare om alla aktuella möjligheter inom Eures, bland annat riktade program för rörlighet såsom Ditt första Euresjobb och den europeiska solidaritetskåren, samt om andra EU-finansierade möjligheter såsom EU-frivilliga för humanitärt arbete, Erasmus för unga företagare och Erasmus+-programmet.
 

Genom sina efterforskningar hittade Marta den inriktning hon ville välja inom yrkeslivet: utveckling och samarbete. Detta innebar att för henne var den europeiska solidaritetskåren det perfekta sättet att skaffa sig mer erfarenhet.
 

Nästa steg var att hitta möjligheter till avlönad utbildning inom området som Marta kunde ansöka till. Därefter kontaktade hennes rådgivare arbetsgivarna och förklarade om projektet och fördelarna för såväl dem som den ansökande.
 

Det dröjde inte länge förrän rådgivaren hade övertygat en intresserad arbetsgivare att anmäla sig till den europeiska solidaritetskåren och Marta fick komma på intervju. Marta fick platsen och hon genomför nu sex månaders praktik hos Fair Trade Advocacy Office, där hon arbetar som assistent med påverkansarbete.
 

– Utan stödet från Eures i Lecce skulle jag inte ha nått mitt mål. De stöttade mig nästintill dagligen med goda råd, information och förslag, och de uppmuntrade mig även i mina mörkaste stunder, förklarar Marta när hon berättar om sina personliga erfarenheter.
 

Oavsett vilket område du är intresserad av att arbeta med finns Eures till hands för att ge dig råd om alla olika möjligheter och initiativ, till exempel den europeiska solidaritetskåren. Är du redo för en utmaning och villig att engagera dig i att hjälpa andra? Gå med i den europeiska solidaritetskåren redan i dag!