Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Kako solidarnostne enote EU iskalcem zaposlitve pomagajo, da se povzpnejo po karierni lestvi

24-letna Marta De Bonis iz italijanskega mesta Lecce se je s pomočjo Evropskih solidarnostnih enot ravno podala na razburljivo novo poklicno avanturo.

Ta čisto nova pobuda prinaša mladim priložnosti za prostovoljstvo in delo, od katerih imajo koristi lokalne skupnosti v drugih državah članicah EU.
 

Marta, ki je leta 2016 končala magistrski študij mednarodne ekonomije in politike vzhodnoevropskih držav, je z magisterijem v roki spoznala, da se je znašla na trgu delovne sile, na katerem vlada huda konkurenca. Ker se je s tako vnemo posvečala študiju, je imela le malo poklicnih izkušenj, s katerimi bi dobila prednost, ki jo je potrebovala za preboj.
 

Na srečo pa je vedela, kam se obrniti po nasvet, in stopila je v stik z lokalnim uradom Eures. Kmalu ji je osebni Euresov svetovalec pomagal dobiti šestmesečno pripravništvo v Evropskem parlamentu.
 

Ko se je po nekaj mesecih začelo iztekati, je Marta vedela, da se mora začeti pripravljati na naslednji korak. Ure dolgo je izpopolnjevala svoj življenjepis in pisala spremne dopise, da so vsakič ustrezala posebnostim prostega delovnega mesta.
 

Ves ta čas je Marto svetovalec podrobno obveščal o vseh priložnostih v okviru Euresa, vključno s ciljno usmerjenimi programi mobilnosti, kot sta Tvoja prva zaposlitev EURES in solidarnostne enote EU, ter drugih priložnostih, ki jih financira EU, kot so Prostovoljci EU za humanitarno pomoč, Erasmus za mlade podjetnike in Erasmus+.
 

Marta je na podlagi raziskav našla poklicno pot, ki ji je želela slediti: razvoj in sodelovanje. V tem primeru so bile solidarnostne enote EU za Marto idealen način, kako pridobiti izkušnje.
 

Nato je bilo treba poiskati plačane priložnosti za usposabljanje na področju, za katere bi se lahko Marta prijavila, njen svetovalec pa je moral nato navezati stik z delodajalci ter jim pojasniti projekt in koristi, ki jih bosta od njih imela delodajalec in kandidatka.
 

Martin svetovalec je kmalu našel zainteresiranega delodajalca in ga prepričal, da se je prijavil za solidarnostne enote EU, Marta pa je opravila razgovore. Njena prijava je bila uspešna, tako da zdaj opravlja šestmesečno pripravništvo kot asistentka zagovornika pri uradu za podporo pravične trgovine.
 

Marta o svojih izkušnjah pravi: „Brez pomoči urada Eures v kraju Lecce ne bi dosegla cilja. Praktično vsak dan so mi zagotavljali nasvete, informacije in predloge ter me spodbujali tudi v najtežjih trenutkih.“
 

Ne glede na to, katero področje vas zanima, je Eures na voljo, da vam svetuje o najrazličnejših priložnostih in pobudah, kakršne so EU. Če vas mikajo izzivi in ste se pripravljeni posvetiti pomoči drugim, se še danes pridružite solidarnostnim enotam EU.