Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Hoe het Europees Solidariteitskorps werkzoekenden helpt de carrièreladder te beklimmen

De 24-jarige Marta De Bonis uit het Italiaanse Lecce is met hulp van het Europees Solidariteitskorps net begonnen aan een nieuw spannend hoofdstuk in haar carrière.

Het Solidariteitskorps is een nieuw initiatief dat jonge mensen de kans biedt om (vrijwilligers)werk te doen dat lokale gemeenschappen in andere lidstaten van de EU ten goede komt.
 

Marta heeft een masterdiploma internationale economie en politiek van Oost-Europese landen, maar merkte, nadat ze haar opleiding in 2016 had afgerond, dat ze in een uiterst concurrerende arbeidsmarkt terechtgekomen was. Ze had ontzettend hard gestudeerd maar door gebrek aan beroepservaring lukte het haar maar niet een eerste baan te bemachtigen.
 

Ze wist gelukkig waar ze moest zijn om raad te vragen en dus nam ze contact op met het lokale EURES-kantoor. Marta’s persoonlijke EURES-adviseur hielp haar al snel aan een stage van zes maanden bij het Europees Parlement.
 

Toen het einde van de stage begon te naderen, kwam Marta tot het besef dat ze zich moest voorbereiden op een volgende stap. Ze besteedde uren en uren aan het perfectioneren van haar cv en aan het schrijven van sollicitatiebrieven, die ze zorgvuldig afstemde op de vermelde functie-eisen van elke vacature.
 

Ondertussen gaf Marta’s adviseur informatie over alle mogelijkheden die EURES te bieden heeft, met inbegrip van gerichte mobiliteitsregelingen zoals Je eerste EURES-baan en het Europees Solidariteitskorps, en andere door de EU gefinancierde initiatieven en programma's, zoals EU-vrijwilligers voor humanitaire hulp, Erasmus voor jonge ondernemers en de Erasmus+-regeling.
 

Door haar onderzoek vond Marta het professionele pad dat ze in wilde slaan: ontwikkeling en samenwerking. In dit geval bleek dat het Europees Solidariteitskorps het ideale kader voor Marta was om ervaring op te doen.
 

De volgende stappen bestonden uit een zoektocht naar mogelijkheden voor betaalde opleiding op het gebied waarin Marta aan de slag wilde. De adviseur nam contact op met organisaties om uit te leggen wat het project inhield en wat de voordelen ervan waren voor zowel de organisatie als de sollicitant.
 

Spoedig slaagde haar adviseur erin een organisatie te interesseren voor deelname aan het Europees Solidariteitskorps en kon Marta beginnen aan de sollicitatieprocedure. Ze werd aangenomen en volgt nu bij het Fair Trade Advocacy Office een stage van zes maanden als assistent belangenbehartiging.
 

Gevraagd naar haar persoonlijke ervaringen antwoordt Marta: “Zonder de ondersteuning van EURES Lecce zou ik mijn doel nooit hebben bereikt. Bijna dagelijks hielpen ze me door advies te geven, info te verstrekken, suggesties te doen en me op te beuren als ik het even niet meer zag zitten!”
 

Ongeacht het gebied waar je interesse naar uitgaat, EURES staat voor je klaar met advies over tal van mogelijkheden en initiatieven, zoals het Europees Solidariteitskorps. Ben je toe aan een uitdaging en wil je je wijden aan het helpen van anderen, sluit je dan vandaag nog aan bij het Europees Solidariteitskorps!