Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hogyan segít az Európai Szolidaritási Testület az álláskeresőknek a karrierbeli előrehaladásban

Az olaszországi Lecce városában élő, 24 éves Marta De Bonis éppen most csatlakozott egy izgalmas új kalandhoz az Európai Szolidaritási Testület segítségével.

Ez a vadonatúj kezdeményezés olyan önkénteskedési és munkavállalási lehetőségeket kínál fiatalok számára, amelyek más uniós tagállamok helyi közösségeit támogatják.
 

Marta 2016-ban szerezte meg diplomáját nemzetközi gazdaság és a kelet-európai országok politikája szakterületen, de tanulmányai befejezésekor rendkívüli versenyhelyzettel szembesült a munkaerőpiacon. Figyelmét minden erejével a tanulmányaira összpontosította, így alig volt olyan szakmai tapasztalata, amely biztosította volna számára az első áttöréshez szükséges kiugrást.
 

Szerencsére tudta, hova kell fordulnia tanácsért, és felvette a kapcsolatot az EURES helyi irodájával. Marta személyes EURES-tanácsadója hamarosan hozzásegítette egy hathónapos gyakornoki helyhez az Európai Parlamentnél.
 

Néhány hónappal később, gyakornoki tevékenysége végének közeledtével Marta tudta, hogy elő kell készítenie a következő lépést. Órákat töltött önéletrajzának és a kísérőleveleknek a megírásával, minden egyes álláshirdetéshez hozzáigazítva azokat.
 

Marta tanácsadója időközben rendelkezésére bocsátotta az EURES-nél megtalálható lehetőségek részleteit, ideértve az olyan célzott mobilitási rendszereket, mint az Első EURES-állásod és az Európai Szolidaritási Testület, valamint olyan más uniós támogatással létrejött lehetőségeket, mint az EU segítségnyújtási önkéntesek, az Erasmus fiatal vállalkozóknak és az Erasmus+ rendszer.
 

Kutatása alapján Marta megtalálta azt a szakmai irányt, amelyen el kívánt indulni: fejlesztés és együttműködés. Ebben az esetben Marta számára a tapasztalatszerzés legjobb eszköze az Európai Szolidaritási Testület volt.
 

A következő lépés az volt, hogy Marta szakterületén olyan fizetett gyakornoki helyet kellett találni, amelyre jelentkezhet, tanácsadójának pedig kapcsolatba kellett lépnie a munkáltatókkal és bemutatni a projektet és a számukra és a jelentkező számára egyaránt elérhető előnyöket.
 

Tanácsadója hamarosan meggyőzött egy érdeklődő munkáltatót arról, hogy jelentkezzen az Európai Szolidaritási Testületbe, és Marta részt vett az interjúztatási folyamatban. Marta jelentkezése eredményesnek bizonyult, és jelenleg hat hónapot tölt gyakornokként érdekképviseleti asszisztensként a Fair Trade Advocacy Office szervezetnél.
 

Személyes tapasztalatáról Marta a következőket mondja:„A leccei EURES támogatása nélkül nem értem volna el a célom. Szinte napi rendszerességgel támogattak tanáccsal, információval, javaslatokkal, és a legnehezebb pillanatokban is bátorítottak!”
 

Az EURES bármilyen érdeklődési területen kész támogatást nyújtani a lehetőségek széles tárházával és az Európai Szolidaritási Testülethez hasonló kezdeményezésekkel. Ha változtatni akar és mások megsegítésének szentelné magát, akkor csatlakozzon még ma az Európai Szolidaritási Testülethez!

Közzétéve: sze., 28/11/2018 - 10:53


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!