Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Kuinka EU:n solidaarisuusjoukot auttaa työnhakijoita etenemään urallaan

24-vuotias Marta De Bonis Leccestä, Italiasta, on juuri aloittanut uuden mielenkiintoisen ammatillisen seikkailun Euroopan solidaarisuusjoukkojen avulla.

Tämä aivan uusi aloite tarjoaa nuorille vapaaehtoistyön ja vastikkeellisen työn mahdollisuuksia, jotka hyödyttävät paikallisyhteisöjä muissa EU:n jäsenvaltioissa.
 

Marta suoritti vuonna 2016 maisterin tutkinnon kansainvälisestä taloudesta ja Itä-Euroopan maiden politiikasta, mutta löysi valmistumisensa jälkeen itsensä erittäin kilpailluilta työmarkkinoilta. Koska hän oli keskittynyt niin tiiviisti opintoihinsa, hänelle ei ollut kertynyt riittävästi työkokemusta, jotta hän olisi saanut otetta työmarkkinoista.
 

Onneksi hän tiesi mistä saisi neuvontaa, ja niinpä hän otti yhteyttä paikalliseen EURES-toimistoon. Pian Martan henkilökohtainen EURES-neuvoja auttoi häntä saamaan kuuden kuukauden harjoittelupaikan Euroopan parlamentissa.
 

Useita kuukausia myöhemmin harjoittelun lähestyessä loppuaan Marta tiesi, että hänen oli alettava valmistautua seuraavaa vaihetta varten. Hän hioi tuntikaupalla CV:tään ja kirjoitti saatekirjeitä räätälöimällä niitä kunkin avoimen työpaikan erityispiirteiden mukaan.
 

Samaan aikaan Martan neuvoja toimitti tietoja kaikista EURESin tarjoamista mahdollisuuksista, kuten kohdistetuista liikkuvuusohjelmista, joita ovat esimerkiksi Eka EURES-työpaikka ja EU:n solidaarisuusjoukot sekä muut EU:n rahoittamat mahdollisuudet, kuten EU:n vapaaehtoisapu, Erasmus nuorille yrittäjille ja Erasmus+-järjestelmä.
 

Tutkimuksensa kautta Marta löysi uran, jolla hän halusi alkaa edetä: kehitys ja yhteistyö. Martan tapauksessa EU:n solidaarisuusjoukot oli täydellinen keino hankkia kokemusta.
 

Seuraavaksi oli löydettävä alalta palkallisia harjoittelupaikkoja, joihin Marta voisi hakea. Tämän jälkeen hänen neuvojansa voisi ottaa yhteyttä työnantajiin ja selittää hanketta sekä heille ja hakijalle koituvaa hyötyä.
 

Pian hänen neuvojansa onnistui vakuuttamaan kiinnostuneen työnantajan osallistumaan EU:n solidaarisuusjoukkoihin, ja Marta kävi läpi haastatteluprosessin. Martan hakemus osoittautui menestyksekkääksi, ja hän suorittaa parhaillaan kuuden kuukauden harjoittelua tukiavustajana Reilun kaupan edistämistoimistossa.
 

Puhuessaan omasta kokemuksestaan Marta kertoo: ”IIman Leccen EURES-toimistoa en olisi saavuttanut tavoitettani. Siellä tuettiin minua lähes päivittäin antamalla neuvoja, tietoa ja ehdotuksia, ja minua kannustettiin synkimpinäkin hetkinä!”
 

Mikä ala sinua sitten kiinnostaakin, EURES osaa antaa sinulle neuvoja monenlaisista mahdollisuuksista ja aloitteista, kuten EU:n solidaarisuusjoukot. Jos haluat tarttua haasteeseen ja omistautua muiden ihmisten auttamiselle, liity EU:n solidaarisuusjoukkoihin jo tänään!