Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Eurodyssé-praktiken tar dig ut i Europa

A picture
© fotolia.com - goodluz
Skaffa dig arbetslivserfarenhet samtidigt som du blir bättre på språk. Under mer än 25 år har Eurodysséprogrammet erbjudit betalda yrkeskurser i ett annat europeiskt land.

Eurodyssé vänder sig till dig mellan 18 och 30 som bor i någon av programmets medlemsregioner. Du behöver inga särskilda kvalifikationer eftersom ansökningarna matchas med företagens behov och krav. Du måste dock ha någon form av utbildning (t.ex. yrkes- eller högskoleutbildning) och grundläggande kunskaper i ett främmande språk.

Som praktikant får du en praktikplats på mellan tre och sju månader, en språkkurs, boende, bidrag eller lön och försäkring. Efter avslutad praktik får du ett intyg.

 

Hur söker jag?

Följ dessa tre steg:

1. Ta reda på om din region deltar i programmet – titta i listan med medlemsregioner.

2. Skapa din Eurodysséprofil.

3. Se vilka praktikplatser som finns och välj den som passar dig bäst.

 

”Den här fasen av mitt liv kommer alltid att vara förknippad med Eurodysséprogrammet och de erfarenheter jag fick. Jag utvecklades otroligt mycket som person. Jag upptäckte nya kulturer, fick nya vänner och lärde mig ett nytt språk. Jag fick möjlighet att resa en hel del och lärde känna underbara människor och platser! Spanienvistelsen är ett minne för livet och Valencia kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta.

Jag rekommenderar verkligen andra att ta vara på möjligheten. Allt är förstås inte en dans på rosor. Du kommer att stöta på problem… men det är väl genom att lösa problem som vi kan växa och bli starkare? Det är en chans du inte får missa.”

Andreia Tavares från Portugal praktiserade i Comunidad Valenciana i Spanien, 2009.

 

Under praktiken

Du får antingen ett stipendium eller en lön, beroende på hur Eurodysséprogrammet fungerar i den region du åker till.

Under vistelsen tar programsamordnarna i värdregionen hand om dig. Du kanske får gå på studiebesök, åka på utflykter eller delta i evenemang som hjälper dig att anpassa dig till och uppskatta regionens kultur.

Efter din praktik ska du skicka in en rapport till hemregionen och/eller värdregionen. Om du inte gör det är det inte säkert att du får ditt praktikintyg.

Publicerad: Tis, 23/04/2013 - 11:18


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!