Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Szakmai gyakorlat az Európai Bizottságnál

© fotolia.com - FotolEdhar
Mindig is érdekelt, hogyan működik az Európai Bizottság? Ha jelentkezel az intézményhez szakmai gyakorlatra, közvetlen közelből láthatod, hogy zajlik itt a munka.

Az Európai Bizottság évente kétszer szervez szakmai gyakorlatot, melynek két típusa van: az igazgatási és a fordítási szakmai gyakorlat. Az Európai Bizottság elsősorban azoknak a jelentkezését várja a gyakornoki helyekre, akik nemrég szerezték meg egyetemi diplomájukat. A szakmai gyakorlat időtartama 3–5 hónap.

A gyakornokok túlnyomó többsége EU-tagország vagy tagjelölt ország állampolgára. A Bizottság azonban – korlátozott számban – az Unión kívüli országok állampolgárai részére is biztosít gyakornoki helyeket.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

A gyakornoki helyekre azok jelentkezhetnek, akik legalább alapfokú egyetemi diplomával (vagy ezzel egyenértékű oklevéllel) rendelkeznek, és nagyon jól tudnak angolul, franciául vagy németül. Ha EU-tagország állampolgára vagy, további követelményt jelent egy második hivatalos uniós nyelv magas szintű ismerete.

Nem jelentkezhetsz az Európai Bizottsághoz szakmai gyakorlatra abban az esetben, ha korábban már részt vettél gyakornoki programban valamelyik másik európai uniós intézménynél vagy szervnél.

Ha érdekel a lehetőség, ki kell töltened az online jelentkezési lapot. A lapot elektronikusan és postai úton is be kell küldened a jelentkezési határidő lejárta előtt.

 

Határidők

A szakmai gyakorlat tavasszal rendszerint március 1-jén, ősszel pedig október 1-jén kezdődik, de a fordítási szakmai gyakorlat esetében ettől eltérő kezdési időpontok is elképzelhetők.

A márciusi gyakorlatra előző év augusztus 31-ig, az októberi gyakorlatra pedig ugyanazon év január 31-ig kell jelentkezni.

 

Az Európai Bizottság 1960-ban indította útnak a gyakornoki programot, mely a leghosszabb ideje futó ilyen jellegű program. Az intézménynél gyakornokoskodó fiatalok gyakorlati ismereteket szerezhetnek a Bizottság szervezeti egységeinek belső működéséről, és személyes tapasztalatot szerezhetnek a mindennapok során létrejövő munkakapcsolatokon keresztül. A gyakornokok arra is lehetőséget kapnak, hogy továbbfejlesszék és a gyakorlatban alkalmazzák egyetemi tanulmányaik során megszerzett tudásukat. Az Európai Bizottság rendszerint képzési támogatást biztosít a szakmai gyakorlat idejére. A fogyatékossággal élő gyakornokok kiegészítő támogatásban részesülhetnek.

Közzétéve: k., 23/04/2013 - 10:46


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!