Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Starta företag i ett annat EU-land

© fotolia.com - FotolEdhar
© fotolia.com - FotolEdhar
Bor det en företagare i dig som vill komma ut? Undvik att trassla in dig i byråkratin och ta reda på vad som gäller i andra länder.

Som EU-medborgare har du rätt att starta företag i ett EU-land eller öppna en filial till ett EU-baserat företag i ett annat medlemsland. Kraven skiljer sig åt mellan länderna, så det är viktigt att ta reda på vad som gäller. Här har vi samlat några länkar där du kan få mer information. 

 

EU uppmuntrar medlemsländerna att uppfylla vissa mål. Du bör kunna

  • starta ett företag inom högst tre arbetsdagar
  • betala högst 100 euro
  • hantera alla förfaranden via en enda myndighet
  • sköta alla formaliteter på nätet
  • registrera ett företag i ett annat EU-land på nätet (genom en gemensam kontaktpunkt).

 

Det här är inga regler, utan bara rekommendationer. Börja därför med att skaffa information om hur mycket det faktiskt kostar att starta ett företag, hur lång tid det tar och om det finns en enda myndighet som sköter alla formaliteter i det land du är intresserad av.

 

På sidan Ditt Europa – starta nytt företag kan du ta reda på vilka krav som gäller i varje land, dvs. vilka lagar du måste följa och vilka papper du måste skicka in. På Ditt Europa kan du också läsa om moms, tullar, försäljning utomlands, produktkrav och miljömärkningar.

 

Om du vill driva din verksamhet i mer än ett EU-land kan du överväga att starta ett europabolag (societas europaea). Då kan du flytta sätet till ett annat EU-land utan att behöva avveckla bolaget först och ha personal som arbetar i mer än ett land.

 

Vill du se hur det är att driva företag i ett annat EU-land? Åk på utbyte genom Erasmus för unga företagare, få tips och råd från erfarna företagare under sex månader och se ditt eget företag blomstra!

Publicerad: Tor, 19/03/2015 - 12:48


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!