Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

S svojim podjetjem v drugo državo EU

© fotolia.com - FotolEdhar
© fotolia.com - FotolEdhar
Se v tebi skriva podjetnik? Pozanimaj se o postopkih in pogojih v drugih državah, da te ne bo pogoltnila nepregledna birokracija.

Kot državljan EU imaš v vseh državah EU pravico ustanoviti podjetje ali podružnico že obstoječega podjetja v državi EU. Pogoji so v vsaki državi drugačni, zato je pametno vedeti vnaprej, kakšni postopki te čakajo. Da bi ti stvari nekoliko olajšali, smo pripravili nekaj povezav, na katerih boš našel potrebne informacije. 

 

Evropska unija priporoča državam članicam, da izpolnijo določene cilje in ti tako omogočijo:

  • ustanoviti podjetje v vsega treh dneh,
  • plačati vsega 100 evrov,
  • opraviti vse postopke pri enem samem upravnem organu,
  • izpolniti vse formalnosti v zvezi z registracijo na spletu,
  • registrirati podjetje v drugi državi EU na spletu (prek enotnih kontaktnih točk).

 

Toda to so samo priporočila, ne predpisi, zato bo najbolje začeti s poizvedovanjem, koliko dejansko stane ustanovitev podjetja, kako dolgo traja postopek, ali je mogoče v državi, kjer se želiš lotiti poslovanja, formalnosti opraviti pri enem samem upravnem organu.

 

Na portalu Tvoja Evropa – zagonska podjetja si lahko natančneje ogledaš pogoje v posamezni državi, tj. predpise, ki jih je treba poznati, in upravne postopke, ki jih je treba opraviti. Portal Tvoja Evropa vsebuje še številne druge informacije, denimo o DDV in carinah, prodaji v tujino, zahtevah glede izdelkov, okoljskih nalepkah ...

 

Če razmišljaš o tem, da bi tvoje poslovne dejavnosti segale prek meja ene države EU, bi bilo nemara dobro ustanoviti evropsko družbo (societas europaea). S takšnim pravnim statusom lahko preneseš registrirani sedež podjetja v drugo državo EU, ne da bi bilo treba prej zapreti podjetje, in imaš zaposlene v več kot eni državi.

 

Se želiš najprej sam prepričati, kaj pomeni biti podjetnik v drugi državi EU? Udeleži se izmenjave Erasmus za mlade podjetnike, kjer se boš lahko šest mesecev učil pri izkušenem podjetniku!

Objavljeno: čet, 19/03/2015 - 12:48


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!