Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Start je eigen bedrijf in een ander EU-land

© fotolia.com - FotolEdhar
© fotolia.com - FotolEdhar
Jeuken je handen om zelf als ondernemer aan de slag te gaan? Laat je niet afschrikken door wat bureaucratie en lees hier meer over de procedures en regels in andere landen.

Als EU-burger mag je in elk EU-land een nieuw bedrijf of een filiaal van een bestaand bedrijf uit een ander EU-land van oprichten. De voorschriften verschillen per land, dus het is belangrijk om je in te lezen in de procedures die je moet volgen. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, staan hieronder een paar links naar informatie die je nodig hebt. 

 

De EU stimuleert alle EU-landen om bepaalde doelstellingen te halen. Ze moeten ervoor zorgen dat iedereen:

  • binnen drie werkdagen een bedrijf kan oprichten;
  • niet meer dan 100 euro hoeft te betalen;
  • alle procedures bij één loket kan afhandelen;
  • alle inschrijvingsformaliteiten online kan vervullen;
  • een bedrijf in een ander EU-land online kan inschrijven (via centrale contactpunten).

 

Omdat dit maar aanbevelingen zijn (de landen zijn niet verplicht) moet je eerst uitzoeken hoeveel alles in de praktijk zal kosten, hoe lang het duurt en of je alles bij één enkele instantie kunt regelen in het land waar je je bedrijf wil starten.

 

Via de website voor startende ondernemers op "Uw Europa" lees je meer over elk land, de wetten die er gelden en de procedures die je moet doorlopen. Op Uw Europa vind je ook informatie over onderwerpen zoals verkopen in het buitenland, btw en douane, productvoorschriften en milieulabels.

 

Als je met je bedrijf op meer dan één EU-land mikt, denk dan eens aan het oprichten van een Europese vennootschap (Societas Europaea). Zo kun je je hoofdkantoor naar een ander land verhuizen zonder dat je het bedrijf eerst stopzetten, en kun je werknemers in verschillende landen in dienst nemen.

 

Wil je wel eens horen wat ondernemen in een ander EU-land in de praktijk betekent? Ga naar Erasmus voor jonge ondernemers, krijg zes maanden lang tips van een ervaren ondernemer en breng je eigen bedrijf tot bloei!

Gepubliceerd: Do, 19/03/2015 - 12:42


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!