Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Vállalkozásindítás másik uniós országban

© fotolia.com - FotolEdhar
© fotolia.com - FotolEdhar
Ha jó üzleti vénád van, és kedvet érzel ahhoz, hogy vállalkozzál, tájékozódj arról, milyen eljárások és követelmények vannak életben a különböző országokban. Ne hagyd, hogy maga alá temessen a bürokrácia!

Uniós polgárként jogod van ahhoz, hogy saját céget alapíts az EU bármelyik országában, mint ahogy ahhoz is, hogy létrehozd egy már bejegyzett, uniós székhelyű cég leányvállalatát egy másik tagállamban. A követelmények országról országra változnak, ezért fontos, hogy részletesen tájékozódj arról, pontosan milyen eljárásokat kell követned. Hogy megkönnyítsük a dolgod, az alábbiakban megadunk néhány linket, melyek hasznos információkkal szolgáló weboldalakra kalauzolnak el. 

 

Az Európai Unió azt szorgalmazza, hogy mindegyik tagállamban teljesüljenek az alábbi feltételek:

  • a cégalapítás legfeljebb három munkanapot vegyen igénybe;
  • a cégalapítással járó költségek ha haladják meg a 100 eurót;
  • az összes eljárást le lehessen bonyolítani egyetlen közigazgatási szerven keresztül;
  • a bejegyeztetéshez szükséges lépések mindegyikét el lehessen végezni online;
  • a más EU-országban indítani kívánt céget be lehessen jegyeztetni online (egyablakos ügyintézési pontokon keresztül).

 

Tekintettel arra, hogy ezek csak ajánlások (nem szabályok), azt tanácsoljuk, hogy először is nézz utána a következő kérdéseknek: mekkora költséggel jár a cégalapítás a gyakorlatban? Mennyi időt vesz igénybe a folyamat? Van-e lehetőség arra, hogy a célországban a cégalapításhoz szükséges eljárások mindegyikét lebonyolítsd egyetlen közigazgatási szerven keresztül?

 

Az Európa Önökért portál vállalkozásindításról szóló oldalán részletesen utánanézhetsz, milyen követelményeket támasztanak az egyes tagországok, milyen jogszabályoknak kell megfelelned, és milyen adminisztratív eljárásokat kell követned. Az Európa Önökért portál ezen túlmenően vámügyi kérdésekkel kapcsolatban, illetve a hozzáadottérték-adó, a külföldi termékértékesítés, a termékkövetelmények és az ökocímkék témájában is hasznos információkkal szolgál

 

Ha több uniós országra kiterjedő üzleti tevékenységet szeretnél folytatni, megoldást jelenthet, ha ún. európai részvénytársaságot (societas europaea) alapítasz. Ez a cégforma lehetővé teszi, hogy a vállalkozás székhelyét áthelyezd egy másik EU-országba anélkül, hogy először fel kellene számolnod a céget, továbbá hogy több különböző országban alkalmazottakat foglalkoztass.

 

Tapasztalatot szeretnél szerezni arról, mit jelent a gyakorlatban vállalkozónak lenni egy másik uniós országban? Ha igen, jelentkezz az Erasmus fiatal vállalkozóknak elnevezésű csereprogramra. A program lehetőséget kínál arra, hogy hat hónapon át egy tapasztalt vállalkozótól lesd el a vállalkozói tevékenység csínját-bínját, és az így megszerzett tapasztalat birtokában sikerre vidd induló vállalkozásod.

Közzétéve: csü., 19/03/2015 - 12:35


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!