Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Yrityksen perustaminen toisessa EU-maassa

© fotolia.com - FotolEdhar
© fotolia.com - FotolEdhar
Onko sinulla yrittäjyys verissä? Seuraavien vinkkien avulla voit selvittää, mitä menettelyjä ja vaatimuksia liittyy yrityksen perustamiseen toisessa maassa.

Jokaisella EU-kansalaisella on oikeus perustaa mihin tahansa EU-maahan uusi yritys tai jo olemassa olevan yrityksen tytäryritys. Vaatimukset eroavat maittain, joten menettelyihin kannattaa perehtyä huolellisesti. Seuraavat vinkit helpottavat tiedonhakuasi. 

 

EU:n tavoitteena on, että jäsenmaat noudattaisivat tiettyjä vähimmäissuosituksia. Uuden yrittäjän pitäisi voida

  • hoitaa yrityksen perustamiseen liittyvät muodollisuudet kolmen työpäivän kuluessa
  • perustaa yritys ilman kohtuuttomia rekisteröintimaksuja (enintään 100 euron kulut)
  • hoitaa kaikki vaaditut menettelyt yhdessä viranomaispisteessä
  • hoitaa rekisteröintimuodollisuudet verkossa
  • rekisteröidä yritys toiseen EU-maahan verkossa keskitettyjen asiointipisteiden kautta.

 

Edellä mainitut seikat ovat vain suosituksia, eivät sääntöjä. Kannattaa siis selvittää maakohtaisesti, kuinka paljon yrityksen perustaminen todellisuudessa maksaa, kauanko aikaa muodollisuudet vievät ja hoituvatko muodollisuudet yhdessä viranomaispisteessä.

 

Sinun Eurooppasi -sivuston Yrityksen perustaminen -osiossa on tietoa eri maiden yksityiskohtaisista vaatimuksista, muun muassa lainsäädännöstä ja hallinnollisista menettelyistä. Sinun Eurooppasi -sivustolla on tietoa myös alv- ja tulliasioista, ulkomaille myymisestä, tuotevaatimuksista ja ympäristömerkeistä.

 

Jos haluat harjoittaa yritystoimintaa useammassa kuin yhdessä EU-maassa, harkitse Eurooppayhtiön (Societas Europaea) perustamista. Tällainen yritys voi siirtää sääntömääräisen toimipaikkansa EU-maasta toiseen ilman, että sen täytyy purkaa olemassa oleva yhtiö ja perustaa uusi. Sillä voi olla työntekijöitä useammassa maassa.

 

Haluaisitko ensin tutustua yrittäjyyteen toisessa EU-maassa kokeiluluonteisesti? Hakeudu Erasmus nuorille yrittäjille ‑ohjelmaan. Voit kuuden kuukauden yritysvierailun aikana saada kokeneelta paikalliselta yrittäjältä hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla saat oman yrityksesi kukoistamaan.

Julkaistu: to:, 19/03/2015 - 12:33


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä