Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Започнете собствен бизнес в друга страна от ЕС

© fotolia.com - FotolEdhar
© fotolia.com - FotolEdhar
Крие ли се във вас предприемач, който иска да излезе на бял свят? Избегнете лутането в джунглата на бюрокрацията и научете какви са процедурите и изискванията в други страни.

Като гражданин на ЕС имате право да развивате стопанска дейност в която и да е страна членка или да основете филиал на намиращо се в ЕС предприятие в друга страна от Съюза. Изискванията във всяка държава са различни, така че е важно да се запознаете с процедурите, през които трябва да преминете. За да стане това максимално лесно, по-долу сме посочили някои връзки, чрез които можете да намерите нужната ви информация. 

 

ЕС насърчава страните членки да постигнат определени цели; вие трябва да:

  • можете да основете фирма за максимум три работни дни;
  • платите за това не повече от 100 евро;
  • можете да извършите всички необходими формалности чрез един-единствен административен орган;
  • можете да попълните всички документи за регистрация онлайн;
  • можете да регистрирате фирма в друга страна от ЕС онлайн (чрез единични звена за контакт).

 

Тъй като става дума само за препоръки (не за правила), започнете, като проучите колко ще ви струва създаването на фирма в действителност, колко време отнема това и дали има един-единствен административен орган, който да се занимае с вашето новоосновано предприятие в страната, в която искате да развивате стопанска дейност.

 

Чрез портала „Вашата Европа“ за новосъздадени предприятия можете да проверите по-подробно изискванията за всяка страна, тоест законите, които трябва да имате предвид, и административните процедури, през които трябва да преминете. Също така на „Вашата Европа“ има информация по различни въпроси, като например ДДС и митници, продажби в чужбина, продуктови изисквания и екологични маркировки.

 

Ако искате да развивате стопанска дейност в повече от една страна от ЕС, може да обмислите учредяването на европейско дружество (societas europaea). Това ви позволява да прехвърляте седалището на фирмата си в друга страна от ЕС, без да се налага първо да я ликвидирате, както и да използвате персонал, нает в повече от една страна.

 

Искате лично да изпитате какво е да си предприемач в друга страна от ЕС? Отидете на Еразъм за млади предприемачи, за да получавате съвети и препоръки от опитен предприемач в продължение на шест месеца и вижте как бизнесът ви ще процъфти!

Публикувана на: четв, 19/03/2015 - 12:28


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!