Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Pogajanja o plači: kje naj začnem?

Na svoji poklicni poti boste morda dobili priložnost, da se pogajate o svoji plači. To je zahtevna naloga. Naj postavite visoko postavko in tvegate, da boste žaljivi? Ali pa naj postavite nizko postavko in tvegate, da boste podcenili svoja znanja in spretnosti? V tem članku ponujamo nekaj nasvetov za začetek.

Pozanimajte se

V pogajanja se boste želeli podati z jasno oblikovano plačo (ali razponom plače) v mislih, tako da boste imeli dobro izhodišče. Pri tem pa morate biti realistični, sicer boste ugotovili, da pogajanja ne gredo tako, kot bi si želeli. Pozanimajte se o podobnih delovnih mestih in z njimi povezanih plačah, saj vam lahko to prinese jasno sliko o tem, k čemu morate stremeti, poleg tega pa boste imeli na splošno boljše pogajalsko izhodišče.

 

Poznajte svojo vrednost

Morda dobro prodajate. Morda lahko natipkate 70 besed na minuto. Morda lahko določen koncept pretvorite v nekaj čarobnega. Ne glede na svoja znanja in spretnosti ste zaradi njih za podjetje dragoceni. Poleg tega ti predstavljajo odlične točke za pogajanje, zato jih nujno upoštevajte, ko se pripravljate na pogovor o plači.

 

Pustite, da delodajalec prevzame vodilno vlogo. 

Tako kot vi bo verjetno tudi delodajalec imel v mislih jasno predstavo o plači. Ta je morda podobna vaši ali pa se od nje popolnoma razlikuje. Če delodajalcu pustite, da prevzame vodilno vlogo in prvi razkrije številko, boste lahko videli, kako blizu so vaša pričakovanja, in po želji prilagodili lastno postavko.

 

Pustite čustva ob strani.

Kar zaslužimo, lahko pomembno vpliva na številna področja našega življenja, zaradi česar so lahko pogajanja o plači zelo osebna izkušnja. To je sicer razumljivo, vendar je pomembno, da se pri tem v čim večji meri izognemo čustvom. Če ostanete mirni, boste nastopili bolj profesionalno, kar bo delodajalcu verjetno ugajalo. Na drugi strani obstaja nevarnost, da bi se zaradi čustev delodajalec odtujil, kar bi vaš pogajalski položaj oslabilo.

 

Vzemite si čas.

Pogajanja o plači so lahko naporna in stresna, zato smo pogosto v skušnjavi, da z njimi čim hitreje opravimo. Temu se morate upreti! Vzemite si čas in se prepričajte, da izpostavite vse točke, ki so za vas pomembne. Zadnja stvar, ki jo želite, je, da se s pogajanj vrnete polni obžalovanj.

 

Upamo, da vam bo s temi nasveti uspelo doseči želeno plačo. Srečno na vaših pogajanjih!

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovega svetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

 

Izjava o omejitvi odgovornosti: Upoštevajte, da EURES in Evropska komisija ne prevzemata odgovornosti za nobeno od zgoraj navedenih spletnih mest tretjih oseb.

 

Članek je nastal v partnerstvu z evropskim portalom za zaposlitveno mobilnost, EURES.

Objavljeno: čet, 14/03/2019 - 11:11


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!