Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Négy gyakori munkahelyi személyiségtípus – hogyan dolgozzunk együtt hatékonyan?

Az alábbiakban négy gyakori személyiségtípust ismertetünk, és adunk néhány tippet arra, hogyan lehet hatékony munkakapcsolatokat kialakítani ezen típusok képviselőivel.

Nem vagyunk egyformák. Mindannyiunknak megvannak a saját gondolatai, tapasztalatai, meggyőződései és kultúrája. Bár ez a változatosság kétségkívül sokkal érdekesebbé és izgalmasabbá teszi az életet, a munkahelyen mégis akadályt jelenthet, ha ezek a különbözőségek egymásnak feszülnek. A munka világának fontos része, hogy megtanuljuk, hogyan kell hatékonyan dolgozni a kollégáinkkal, és hogyan lehet egyensúlyba hozni az ő személyiségüket a miénkkel.

 

A vezető

Kik ők? A vezetők általában nagyon ambiciózus, motivált és magabiztos egyének. Ők azok, akik átveszik az irányítást egy adott helyzetben, egyértelmű döntéseket hoznak, és valószínűleg rengeteget túlóráznak. E pozitív jellemvonásokat kiegyenlíti, hogy a vezetők hajlamosak saját véleményüket előnyben részesíteni, és érzéketlenek lehetnek mások gondolataival és érzéseivel szemben. És míg nagyszerűen látják az összképet, néha nem veszik észre a kisebb részleteket.

Hogyan tudunk velük dolgozni? Az ő esetükben világos, észszerű és logikus szemléletet kell alkalmazni, különösen, ha azt szeretnénk, hogy a sajátjukon kívül más véleményt is figyelembe vegyenek. Kövessük a példájukat, és adjuk meg nekik a szabadságot, hogy szárnyalhassanak. Végül pedig ne legyünk idegesek vagy dühösek, ha sértőnek találjuk azt, amit mondanak vagy tesznek – valószínűleg egyáltalán nem annak szánják.

 

A békéltető

Kik ők? A békéltetők adják az erős és sikeres csapat szívét, mert türelmesek, tapintatosak és higgadtak. Lehetetlen nem szeretni őket, mivel általában kedvesek, szelídek és együttérzők. Mindazonáltal hajlamosak mindenáron elkerülni a konfrontációt, néha akár a saját kárukon is, túl nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mindenkinek megfeleljenek, és könnyebben túlvállalják magukat.

Hogyan tudunk velük dolgozni? Mielőtt új feladatot bízunk rájuk, mindenképp tudjuk meg, hogy min dolgoznak éppen, mivel valószínűleg igent mondanak akkor is, ha nincs idejük. Ösztönözzük őket, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, hangot adjanak véleményüknek, és új tapasztalatokat szerezzenek. És ne felejts el köszönetet mondani nekik a munkájukért – a békéltetők annyira szerények, hogy kiváló munkájukat sokszor készpénznek vesszük.

 

A társasági ember

Kik ők? A társasági emberek körében mindig örömteli az időtöltés: általában élénkek, lelkesek, hangosak és beszédesek. Kimagaslanak a kapcsolatépítésben és a társasági életben, és munkájuk gyakran kreativitást tükröz. Másrészt viszont előfordulhat, hogy rendszertelenek és a figyelmük elkalandozik, valamint nehezebb lehet velük a közös munka, mivel gyorsan váltanak egyik feladatról a másikra.

Hogyan tudunk velük dolgozni? A társasági embereknek engedjük meg, hogy szabadon kibontakoztathassák kreativitásukat, miközben egyértelműen meghatározott feladatokat és határidőket jelölünk ki számukra, hogy segítsünk nekik a koncentráció fenntartásában. Vegyünk részt pozitívan a beszélgetéseikben, de ne hagyjuk, hogy elmerüljenek egy hosszú beszélgetésben, valamint tereljük el őket a rosszindulatú pletykáktól!

 

Az elemző

Kik ők? Az elemzők általában komolyak és átgondoltak, és szívesen dolgoznak egyedül. Biztosak lehetünk benne, hogy feladataikat magas színvonalon végzik el, de a tökéletesség iránti igényük miatt olykor elkerülhetetlenül csalódnak magukban vagy a kollégáikban. Bár az elemzők nagyszerűen követik az utasításokat, előfordulhat, hogy negatív szemmel nézik a világot és nehezen tudnak megbirkózni a bizonytalansággal és az új helyzetekkel, amelyek a komfortzónájukon kívülre kényszerítik őket.

Hogyan tudunk velük dolgozni? Az elemzők számára fontos, hogy döntéshozatal során legyen idejük gondolkodni és ne legyenek nyomás alatt. Szeretnek előre birtokában lenni minden szükséges információnak, hogy megalapozott döntést hozhassanak. Tehát ha ismertetjük velük a tényeket és egy kis mozgásteret adunk nekik, kiváló eredmény lesz a jutalmunk.

 

Természetesen nem csak az a lényeg, hogy mi hogyan alakíthatunk ki kapcsolatokat másokkal – hiszen ők is erre törekednek majd. Az is lehet, hogy felismerjük magunkat ezekben a jellemzésekben, tehát miért ne hoznánk ki a maximumot a munkakapcsolataink adta lehetőségekből a másik oldal tanácsát figyelembe véve?

 

További információ:
Európai Foglalkoztatási Napok
Drop’pin@EURES
Az Ön EURES-tanácsadója
Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban
EURES állásadatbázis
Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak
EURES rendezvénynaptár
Közelgő online események
Az EURES a Facebookon
Az EURES a Twitteren
Az EURES a LinkedInen

 

Felelősséget kizáró nyilatkozat: Tájékoztatjuk, hogy az EURES és az Európai Bizottság a fent említett, harmadik felek által üzemeltetett weboldalak egyikéért sem vállal felelősséget.

Közzétéve: h., 11/02/2019 - 09:52


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!