Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Vinkkejä toimiviin työsuhteisiin – neljä yleistä persoonallisuustyyppiä työyhteisössä

Seuraavassa esittelemme työyhteisön neljä yleistä persoonallisuustyyppiä. Lisäksi annamme vinkkejä siihen, kuinka voit rakentaa toimivan työsuhteen sellaisten kollegoiden kanssa, joilla on näitä luonteenpiirteitä.

Jokaisella meillä on omat yksilölliset piirteemme. Meillä on omat ajatuksemme, kokemuksemme, uskomuksemme ja kulttuurimme. Erilaisuuden kirjo tekee elämästä kiinnostavaa ja jännittävää, mutta työyhteisöissä erot saattavat myös aiheuttaa kitkaa. Työelämään kuuluu oleellisena osana taito työskennellä tehokkaasti kollegoiden kanssa ja löytää tasapaino heidän luonteenpiirteidensä ja omiesi välillä.

 

Johtaja

Millaisia he ovat? Johtajat ovat usein kunnianhimoisia, päämäärätietoisia ja itsevarmoja. Johtajatyppiset ihmiset ottavat tilanteen haltuun, tekevät selkeitä päätöksiä – ja luultavasti myös paljon ylitöitä. Näiden positiivisten piirteiden lisäksi johtajilla on taipumus arvostaa omia mielipiteitään ylitse muiden. He saattavat myös suhtautua välinpitämättömästi muiden ihmisten ajatuksiin ja tunteisiin. Ja vaikka johtajat ovat hyviä näkemään kokonaiskuvan tilanteesta, he eivät välttämättä huomaa pieniä yksityiskohtia.

Miten heidän kanssaan tehdään yhteistyötä? Toimiessasi johtajan kanssa ole selkeä ja johdonmukainen ja perustele näkemyksesi, etenkin, jos haluat heidän ottavan huomioon muutkin mielipiteet kuin omansa. Noudata heidän ohjeitaan ja anna heille vapaus, jonka he tarvitset menestyäkseen. Ja lopuksi: yritä olla ärtymättä, jos he sanovat tai tekevät jotain, mitä pidät loukkaavana – luultavasti heidän tarkoituksenaan ei ollut loukata sinua.

 

Rauhantekijä

Millaisia he ovat? Rauhantekijät ovat vahvan ja menestyksekkään tiimin perusta, sillä he ovat kärsivällisiä, diplomaattisia ja järkeviä. Rauhantekijöistä on helppo pitää, sillä he ovat usein ystävällisiä, hyväntahtoisia ja myötätuntoisia. Heillä on kuitenkin taipumus vältellä ristiriitatilanteita kaikin keinoin, joskus omalla kustannuksellaan, ja pyrkiä miellyttämään kaikkia, jolloin he helposti uupuvat työtehtäviensä tai vastuun edessä.

Miten heidän kanssaan tehdään yhteistyötä? Ennen kuin annat heille uuden tehtävän, ota selvää, mitä muuta heillä on työn alla. Itse he todennäköisesti ottavat työn vastaan, vaikka heillä ei olisi sille aikaa. Rohkaise heitä astumaan oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, tuomaan julki mielipiteensä ja kokeilemaan uutta. Muista kiittää heitä heidän työstään – rauhantekijät eivät itse tuo itseään julki, jolloin heidän työpanoksensa saatetaan helposti ottaa itsestäänselvyytenä.

 

Seurallinen

Millaisia he ovat? Seurallisten ihmisten kanssa on hauska viettää aikaa, sillä he ovat usein eloisia, innostuneita, kovaäänisiä ja puheliaita. He ovat hyviä verkostoitumaan ja seurustelemaan muiden kanssa. Seuralliset ihmiset ovat myös usein luovia työssään. Toisaalta he voivat olla epäjärjestelmällisiä, heidän keskittymiskykynsä saattaa herpaantua tuon tuosta ja he voivat hyppiä tehtävästä toiseen, jolloin työnteko heidän kanssaan voi olla vaikeaa.

Miten heidän kanssaan tehdään yhteistyötä? Anna sosiaalisille ihmisille vapaus toteuttaa luovuuttaan, mutta anna heille myös selkeitä tehtäviä ja määräaikoja, jotta he pysyvät tehtäväorientoituneina. Osallistu positiivisessa hengessä keskusteluihin heidän kanssaan, mutta älä rohkaise heitä jäämään suustaan kiinni – ja ohjaa keskustelu pois mahdollisista vahingollisista huhupuheista.

 

Analyytikko

Millaisia he ovat? Analyytikot ovat usein vakavia ja harkitsevia, ja he työskentelevät mielellään itsenäisesti. Voit luottaa, että heidän tekemänsä työn laatu on moitteeton, mutta perfektionisteina he saattavat myös pettyä helposti – sekä itseensä että kollegoihinsa. Vaikka analyytikot ovat hyviä noudattamaan ohjeita, he saattavat myös olla negatiivisia ja heillä voi olla vaikeuksia sietää epävarmuutta ja toimia uusissa tilanteissa, joissa he joutuvat mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Miten heidän kanssaan tehdään yhteistyötä? Analyytikoille on tärkeää, että heillä on aikaa ajatella eikä heitä painosteta tekemään päätöksiä. Analyytikot arvostavat sitä, että he saavat kaikki tarvittavat tiedot etukäteen faktoihin perustuvan päätöksen tekemiseksi. Anna heille siis faktatiedot ja työskentelyrauha, niin sinut varmasti palkitaan hyvillä työtuloksilla.

 

Luonteenpiirteiden tuntemuksessa ei tietenkään ole pelkästään kyse siitä, miten itse rakennat suhteita muiden kanssa – muut pyrkivät samaan myös sinun kanssasi. Saatat jopa tunnistaa itsesi yllä olevista kuvauksista. Kannattaa siis luoda parhaita mahdollisia työsuhteita ja tutkia, voisitko ehkä hyötyä näistä neuvoista myös näkemällä itsesi muiden silmin.

 

Lisätietoja:
Euroopan työpaikkapäivät
Drop’pin@EURES
Hae EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä

 

Vastuuvapauslauseke: Huomaa, että EURES ja Euroopan komissio eivät vastaa edellä mainittujen kolmansien osapuolten verkkosivustojen sisällöstä.

Julkaistu: Ma, 11/02/2019 - 09:46


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä