Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Au pair в чужбина, ако обичате да работите с деца

A picture
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Като au pair – член на приемащо семейство за известно време – можете да придобиете работен и жизнен опит в друга култура.

В този случай ще се грижите за децата в семейството, а също е възможно и да помагате в домакинството. В замяна семейството ще ви предложи храна и квартира, както и джобни пари. Ще имате социална и здравна осигуровка, но обикновено трябва да платите пътните разходи сами.

 

Ако нямате лични контакти, най-добрият начин за уреждане на работа като тази е да използвате специализирана агенция или организация, но бъдете готови да платите малка такса за това.

 

Какви са основните условия?

  • Повечето работещи като au pair са на възраст между 18 и 24 години (въпреки че някои агенции уреждат работа за хора до 30 години).
  • Няма определен период – някои au pair остават само за лятото, а други за година или повече.
  • Трябва да имате основни познания по езика на приемащата страна.
  • Конкретният опит не е от съществено значение, въпреки че със сигурност ще ви помогне, ако можете да покажете, че сте прекарали известно време с деца.
  • Шофьорска книжка не винаги се изисква, но е предимство.

 

Как да започнете?

  • Планирайте отрано – обикновено няма крайни срокове за кандидатстване, но си оставете достатъчно време за намиране на най-подходящо семейство и изясняване на всички формалности.
  • Проверете в квалифицирани агенции и организации за места за au pair (вижте по-долу). Ако имате нужда от помощ, свържете се с най-близкия офис на Евродеск.

 

Къде да търсите:

Au pair box – голям избор от квалифицирани агенции за au pair с чат и форум за споделяне на опит

Au pair search – търсачка за намиране на приемащо семейство или агенция за au pair в целия свят, съвети за разрешителни за работа и форум за дискусии

Au pair world – база данни за au pair в целия свят

Find au pairсвързване на au pair и семейства от целия свят, форум за дискусии, информация за визи и връзки към агенции

Международна Au Pair асоциациядостъп до организации, работещи по всички въпроси на au pair, както и програми за културен обмен

Публикувана на: пон, 27/05/2013 - 15:10


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!