Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Au pair în străinătate - dacă vă place să lucraţi cu copiii

A picture
© shutterstock.com - Petrenko_Andriy
Ca membru temporar al unei familii-gazdă (au pair), intraţi în contact cu o altă cultură, câştigând astfel experienţă de muncă şi de viaţă.

Un „au pair” are sarcina de a se ocupa de copiii unei familii şi de a efectua o parte din treburile casnice. Familia-gazdă îi oferă în schimb cazare şi bani de buzunar. Asigurarea medicală este inclusă, dar cheltuielile de călătorie trebuie acoperite de obicei de către au pair.

 

Dacă nu aveţi contacte personale, cea mai bună modalitate de a obţine un plasament de acest tip este să apelaţi la o agenţie sau o organizaţie de specialitate. Pentru a beneficia de serviciile acestora va trebui să achitaţi o taxă.

 

Care sunt principalele condiţii?

  • Majoritatea persoanelor care doresc să devină au pair au vârsta cuprinsă între 18 şi 24  de ani (există agenţii care merg până la 30 de ani).
  • Nu există o perioadă fixă pentru aceste plasamente – unele durează o vară, altele un an sau chiar mai mult.
  • Trebuie să cunoaşteţi limba ţării-gazdă la un nivel acceptabil.
  • Nu este esenţial să aveţi experienţă, dar aţi avea o şansă în plus dacă aţi putea demonstra că sunteţi obişnuit să vă ocupaţi de copii.
  • Permisul de conducere nu este întotdeauna o condiţie, dar poate reprezenta un avantaj.

 

Cum să începeţi?

  • Planificaţi totul din timp – de obicei nu există date-limită, dar asiguraţi-vă că aveţi timpul necesar pentru a găsi cea mai bună ofertă şi pentru a îndeplini toate formalităţile.
  • Căutaţi agenţiile sau organizaţiile calificate pentru plasamente au pair (detalii mai jos). Dacă aveţi nevoie de asistenţă, contactaţi biroul Eurodesk din ţara dumneavoastră.

 

Informaţii utile:

Au pair box – amplă selecţie de agenţii de plasare, cu chat room şi forum de discuţii

Au pair search – permite căutarea, în lumea întreagă, a unei familii-gazdă sau a unei agenţii de plasare, oferă informaţii despre permisele de muncă şi acces la un forum de discuţii

Au pair world – bază internaţională de date în domeniul plasamentelor au pair

Find au pairstabilirea de contacte între familiile care oferă plasamente şi persoanele aflate în căutarea acestora, forum de discuţii, informaţii despre vize, linkuri către agenţii apecializate

International Au Pair Associationacces la organizaţiile implicate în toate aspectele relevante pentru programele au pair şi programele de schimburi culturale

Publicat: L, 22/04/2013 - 15:05


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!