Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Jobb i et annet EU-land

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs.jpg
Uansett om du nettopp er ferdig med studiene dine eller allerede har fått litt jobberfaring i hjemlandet, kan du gjøre yrkeskarriere hvor som helst i Europa hvis du ønsker å prøve lykken i et annet land.

I tillegg til de yrkesmessige fordelene ved å jobbe i utlandet kan du tilegne deg personlige ferdigheter og ny, kulturell innsikt, som kan omfatte å lære seg et nytt språk.

 

Hvor kan jeg jobbe?

Som statsborger i et EU-land kan du jobbe i et hvilket som helst EU-land i tillegg til Island, Liechtenstein, Norge eller Sveits uten å ha arbeidstillatelse.

Det er imidlertid alltid noen vilkår du må være klar over når du jobber og bor i et annet land.

Og hvis du er statsborger i Kroatia, Bulgaria eller Romania, som er EUs nyeste medlemmer, kan det hende du er underlagt bestemte overgangsbestemmelser.

 

6 trinn på veien mot en jobb i Europa

Hos EURES, den europeiske jobbmobilitetsportalen, finner du nyttige tips om de 6 viktigste trinnene i prosessen med å finne en jobb i utlandet, som omfatter alt fra å finne ledige stillinger til å etablere seg i det nye landet.

 

Forskningsmuligheter

Hvis du er mer interessert i å drive med forskningsarbeid i utlandet, finner du ut mer på EURAXESS – for mobile forskere.

 

Ulikheter mellom land

Når du søker, må du være oppmerksom på at det kan være ulikheter for eksempel knyttet til rekrutteringspraksis i ulike land. Når du skal søke jobb i et annet land, må du være klar over at jobbsøkingsprosessen handler om mer enn å oversette CV-en.

 

Publisert: Man, 22/04/2013 - 12:43


Tweet Button: 

Relaterte koblinger


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!