Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs.jpg
Ανεξάρτητα από το αν πήρατε πρόσφατα το πτυχίο σας ή αν έχετε ήδη κάποια επαγγελματική εμπειρία στη χώρα σας, μπορείτε να εργαστείτε οπουδήποτε στην Ευρώπη, αν θέλετε να ζήσετε σε μια νέα χώρα.

Εκτός από τα επαγγελματικά οφέλη, η εργασία στο εξωτερικό σας βοηθά να αποκτήσετε νέες προσωπικές δεξιότητες και να γνωρίσετε άλλους λαούς, μαθαίνοντας ενδεχομένως και μια ξένη γλώσσα.

 

Πού μπορώ να εργαστώ;

Ως υπήκοος της ΕΕ, έχετε το δικαίωμα να εργαστείτε – χωρίς να χρειάζεστε άδεια εργασίας – σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία.

Ωστόσο, για να εργαστείτε ή να ζήσετε σε μια άλλη χώρα πρέπει να πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες οφείλετε να γνωρίζετε.

Αν είστε υπήκοος της Κροατία, Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας, δηλαδή ενός από τα νεότερα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορεί επίσης να υπόκειστε σε ορισμένες μεταβατικές διατάξεις.

 

6 βήματα για να εργαστείτε στην Ευρώπη

Στον ιστότοπο EURES (Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα), θα βρείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τα 6 σημαντικότερα βήματα για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό: από την εύρεση προσφοράς εργασίας μέχρι την εγκατάστασή σας στη νέα σας χώρα.

 

Θέσεις ερευνητών

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε για ακαδημαϊκή έρευνα στο εξωτερικό, μπορείτε να μάθετε περισσότερα στον ιστότοπο EURAXESS – Ερευνητές σε κίνηση.

 

Διαφορές μεταξύ χωρών

Κατά την υποβολή αίτησης για θέση εργασίας, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει υπόψη σας τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών, όσον αφορά π.χ. τις πρακτικές πρόσληψης. Η αναζήτηση εργασίας σε άλλη χώρα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μετάφραση του βιογραφικού σας.

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 22/04/2013 - 12:38


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!