Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Работа в друга европейска страна

A picture
© shutterstock.com - Yuri Arcurs.jpg
Независимо дали сте се дипломирали наскоро или вече сте придобили опит в родната си страна, навсякъде в Европа може да градите кариера, ако сте готови да опитате да направите това в друга страна.

Освен професионалните ползи работата в чужбина може да ви даде нови личностни умения и културни виждания, включително и възможност да научите нов език.

 

Къде мога да работя?

Като гражданин на ЕС може да работите, без да се нуждаете от разрешително за работа, във всяка  страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария.

Винаги има някои условия, за които трябва да знаете, когато работите и живеете в друга страна.

А ако сте гражданин на Цроатия, България или Румъния, най-новите членове на ЕС, за вас могат да важат определени преходни разпоредби.

 

6 стъпки за намиране на работа в Европа

EURES, европейският портал за професионална мобилност, съдържа някои полезни съвети за 6-те най-важни стъпки за намиране на работа в чужбина – от намиране на свободни работни места до установяване в нова страна.

 

Места за изследователска работа

Ако се интересувате повече от академична изследователска работа в чужбина, може да откриете повече на сайта EURAXESS – Researchers in motion.

 

Разлики между страните

Когато кандидатствате се уверете, че сте осведомени за националните различия,например при практиките при набиране на служители. Да търсиш работа в чужбина означава повече от това да преведеш автобиографията си.

 

Публикувана на: пон, 22/04/2013 - 11:45


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!