Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Priznavanje pridobljenega znanja v državah EU

© iStockphoto.com - skynesher
© iStockphoto.com - skynesher
Na delovnem mestu, na fakulteti, s prostovoljskim delom in drugimi dejavnostmi v tujini pridobiš pomembno znanje in izkušnje, ki ti bodo pomagale v prihodnje. Kako ukrepa Evropska unija, da bi to znanje priznali v vseh državah EU?

Študij

Morda potrebuješ priznanje svojega študija, ker se na primer odpravljaš na študijsko izmenjavo ali se želiš zaposliti ali študirati v drugi državi. Evropska unija se zaveda težav, zato je vzpostavila dva sistema kreditnih točk, ki kažeta relativno vrednost v tujini pridobljenih kreditnih točk: prvi, ECTS, se uporablja za visokošolsko izobraževanje, drugi, ECVET, za poklicno izobraževanje in usposabljanje.

 

Poleg sistemov kreditnih točk se uporablja še evropsko ogrodje kvalifikacij (EOK), ki omogoča primerjavo različnih nacionalnih ogrodij in sistemov kvalifikacij.  Ustrezno raven za svoje kvalifikacije v drugi državi EU poiščeš tako, da nacionalne ravni posamezne države povežeš z osmimi referenčnimi ravnmi EOK.

 

Neformalno in priložnostno učenje

Vrednotenje neformalnega znanja ni lahka stvar. Po koncu formalnega šolanja, denimo študija na univerzi, prejmeš diplomo kot dokaz, da si pridobil določeno izobrazbo in veščine. Kako pa oceniti prostovoljsko delo? Kajti prostovoljci prav gotovo usvojijo znanja, ki jim bodo koristila vse življenje, le na papirju niso zapisana.

 

Da bi bilo priznavanje neformalnega in priložnostnega učenja (denimo v okviru prostovoljskega dela) lažje, morajo države članice do leta 2018 pripraviti postopke za njegovo potrjevanje. Že uveljavljene dobre prakse potrjevanja so naštete v evropskem popisu neformalnega in priložnostnega učenja.

 

Evropska mapa kompetenc

Svoje znanje in izobrazbo lahko navedeš v evropski mapi kompetenc Europass.  Mapo pravzaprav sestavlja pet dokumentov, ki morebitnim bodočim delodajalcem pokažejo tvoje znanje in kvalifikacije. Med njimi sta življenjepis in jezikovna izkaznica, v kateri lahko navedeš, katere jezike obvladaš, stopnjo govornega sporazumevanja, slušnega in bralnega razumevanja, potrdila in drugo jezikovno znanje.

Tu je še potrdilo o mobilnosti Europass, v katerem so zabeleženi znanje in veščine, pridobljeni v drugi državi EU, denimo med delovno prakso, študijem ali prostovoljskim delom. Uporabiš lahko tudi prilogo k diplomi ali spričevalu, če želiš natančneje opisati znanje in izkušnje, pridobljene s študijem oziroma poklicnim usposabljanjem.

 

Youthpass

Ali si se udeležil projekta Erasmus+ in bi želel, da ti pridobljeno znanje priznajo v domovini ali v drugi državi EU? Potem ti bo prav prišlo potrdilo Youthpass. Za zdaj ga je mogoče uporabiti samo za mladinske izmenjave, sodelovanje v evropski prostovoljski službi in za mobilnost mladinskih delavcev, že kmalu pa tudi za druge dejavnosti.