Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Recunoașterea competențelor în toate țările

© iStockphoto.com - skynesher
© iStockphoto.com - skynesher
Fie că e vorba de un loc de muncă, de studii, de voluntariat sau de alte activități desfășurate în străinătate, competențele și calificările pe care le dobândești îți vor fi de folos în viitor. Ce face UE pentru a garanta recunoașterea acestor competențe în alte țări europene?

Studii

Ai nevoie de recunoașterea studiilor dacă participi la un schimb sau dacă vrei să lucrezi ori să studiezi în altă țară. Pentru a-ți face viața mai ușoară, UE a elaborat sisteme de credite care arată nivelurile relative ale creditelor obținute în diverse țări din UE: ECTS pentru învățământul superior și ECVET pentru educația și formarea profesională.

 

Pe lângă aceste sisteme de credite, există și Cadrul european al calificărilor, care permite compararea cadrelor și sistemelor de calificări existente la nivel național. Astfel, vei putea să înțelegi mai ușor nivelul calificărilor în alte țări din UE, raportând fiecare nivel național la unul dintre cele opt niveluri de referință ale cadrului european.

 

Educație nonformală și informală

Validarea competențelor nu se face întotdeauna ușor. La finalizarea studiilor din învățământul formal, obții o diplomă, de exemplu, de bacalaureat sau de licență, care dovedește că deții anumite calificări și competențe. Ce se întâmplă însă dacă participi la un proiect de voluntariat? Fără îndoială, vei obține competențe care îți vor fi de folos toată viața, dar care s-ar putea să nu fie atestate de un act.

 

Pentru a facilita recunoașterea proceselor de învățare nonformală și informală (cum este cazul acțiunilor de voluntariat), țările din UE trebuie să elaboreze, până în 2018, mecanismele necesare pentru efectuarea acestei validări. Inventarul european oferă o imagine de ansamblu asupra practicilor de validare care există deja.

 

Pașaportul european al competențelor

Reunește-ți toate competențele cu ajutorul pașaportului european al competențelor Europass! Acesta include cinci documente care, împreună, le permit viitorilor posibili angajatori să înțeleagă de ce competențe și calificări dispui. Două dintre aceste documente sunt CV-ul și pașaportul lingvistic, în care poți enumera toate limbile pe care le cunoști (competențe de exprimare orală, de comprehensiune, de citire), certificatele obținute sau alte experiențe lingvistice.

Documentul de mobilitate Europass înregistrează cunoștințele și competențele dobândite în altă țară europeană, de exemplu, pe parcursul unui stagiu, al unui semestru academic sau al unui proiect de voluntariat. Nu în ultimul rând, suplimentele la diplomă și certificate îți permit să explici mai bine ce ai învățat pe durata activității pentru care s-a eliberat diploma sau certificatul.

 

Youthpass

Ai participat la un proiect Erasmus+ și ai dobândit pe parcursul lui competențe pe care ai dori ca țara de origine sau alte țări din UE să ți le recunoască? În acest caz, certificatul Youthpass e pentru tine! În prezent, este disponibil doar pentru programele de schimb destinate tinerilor, pentru Serviciul european de voluntariat și pentru programele de mobilitate destinate animatorilor de tineret. În curând, vei putea crea un certificat Youthpass și pentru alte activități.