Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Priznavanje vještina u europskim državama

© iStockphoto.com - skynesher
© iStockphoto.com - skynesher
Važne vještine koje će vam koristiti u budućnosti stječete zahvaljujući poslu, studiranju, volontiranju ili drugim aktivnostima u inozemstvu. Što EU čini kako bi se te vještine priznale u drugim europskim zemljama?

Studij

Želite da se vaše vještine priznaju u drugoj zemlji jer idete na razmjenu ili želite negdje drugdje raditi ili studirati. Kako bi olakšao taj proces EU je razvio dva sustava bodovanja koji prikazuju relativne razine bodova postignutih u različitim zemljama EU-a: ECTS za visoko obrazovanje i ECVET za strukovno obrazovanje i osposobljavanje.

 

Osim sustava bodovanja postoji i Europski kvalifikacijski okvir (EQF) koji prikazuje različite nacionalne kvalifikacijske okvire i usporedbu sustava. Zahvaljujući tome možete vidjeti koju razinu kvalifikacija imate u drugim europskim zemljama povezivanjem nacionalne razine s jednom od osam referentnih razina Europskog kvalifikacijskog okvira.

 

Neformalno i informalno učenje

Priznavanje vještina nije jednostavno. Nakon završetka formalnog obrazovanja, poput preddiplomskog studija na sveučilištu, dobijete diplomu u kojoj su navedene stečene kvalifikacije i vještine. No, što ako ste volontirali? Sigurno ste stekli vještine koje će vam biti korisne ostatak života, ali za njih niste dobili potvrdu na papiru.

 

Kako bi se olakšalo priznavanje postupaka neformalnog i informalnog učenja (poput onoga pri volontiranju), zemlje EU-a trebale bi do 2018. pripremiti okvir za takvo priznavanje. Već postojeće prakse navedene su u Europskom inventaru.

 

Europska putovnica vještina

Navedite sve vaše vještine na jednom mjestu – u europskoj putovnici vještina Europass. Putovnica se sastoji od pet dokumenata u kojima budući poslodavci mogu vidjeti, na primjer, koje vještine i kvalifikacije imate. Obuhvaća životopis i jezičnu putovnicu u kojoj možete navesti jezike kojima se služite, razinu govora, razumijevanja, čitanja te svjedodžbe ili druga jezična iskustva.

U potvrdi o mobilnosti Europass navode se znanja i vještine stečeni u drugoj europskoj zemlji za vrijeme, na primjer, radne prakse, studentske godine ili volontiranja. U okviru diplome i dodataka diplomi možete dodatno opisati što ste naučili za vrijeme koje obuhvaća diploma ili potvrda.

 

Potvrda Youthpass

Jeste li bili dio projekta Erasmus+ i voljeli biste da se vještine stečene u okviru tog projekta priznaju u vašoj matičnoj zemlji ili u drugoj državi članici? Tada je potvrda Youthpass za vas! Za sada je ta potvrda dostupna samo za programe razmjene mladih, mobilnost mladih radnika te europsku volontersku službu, no uskoro će postojati potvrde Youthpass i za ostale aktivnosti.

Objavljeno: čet, 19/03/2015 - 14:45


Tweet Button: 

Druge korisne poveznice


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!