Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

IAESTE csereprogram

A picture
© shutterstock.com - watcharakun
Szeretnél diákként műszaki területen szakmai gyakorlatot szerezni? Az IAESTE jóvoltából már egyetemi tanulmányaid alatt szakmai gyakorlatra tehetsz szert valamelyik külföldi országban.

Az IAESTE nemzetközi szervezet, mely a diákok tapasztalatszerzését segíti műszaki területen, csereprogramok szervezése révén. A fizetett külföldi szakmai gyakorlatot biztosító programnak köszönhetően azonban nemcsak szakmai, hanem kulturális szempontból is rendkívül értékes ismeretekkel gyarapíthatod tudásod.

 

A programra akkor jelentkezhetsz, ha megfelelsz az alábbi feltételeknek:

  • felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója vagy annak a százegynéhány országnak az egyikében, mely részt vesz a kezdeményezésben (lásd: IAESTE-tagországok),
  • természettudományos, műszaki, mérnöki, mezőgazdasági, illetve iparművészeti tanulmányokat folytatsz (lásd: tantárgylista).

 

Hogyan jelentkezhetsz a programra?

Ha megbizonyosodtál arról, hogy megfelelsz a fenti feltételeknek, fordulj az IAESTE hazádban működő képviseletéhez – Magyarországon a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületéhez. Figyelem: az IAESTE-tagországok mindegyike saját kritériumokat és határidőket határoz meg a jelentkezés tekintetében. Arra is felhívjuk a figyelmed, hogy valószínűleg nem lesz lehetőséged arra, hogy kiválaszd, melyik országban, illetve melyik vállalatnál szeretnél szakmai tapasztalatot szerezni.

 

Aggódsz a költségek miatt? Rendszerint minden IAESTE-gyakornok kap megélhetési támogatást. Ennek összege az őket foglalkoztató munkáltatótól és attól függ, mekkorák az adott országban a megélhetési költségek.

  • A megélhetési támogatás fedezi a szállás, az étkezés és a munkába járás költségeit.
  • Neked kell viszont előteremtened a célországba való kiutazás, a hazautazás és a szakmai gyakorlat idejére kötendő biztosítás költségét.

Közzétéve: sze., 24/04/2013 - 10:28


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!