Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Een vak leren

A picture
© shutterstock.com - artiomp
Of je nu nog op school zit of al een universiteitsdiploma hebt, met een beroepsopleiding of -training ben je beter voorbereid op de wereldwijde banenmarkt en leer je alles wat je voor een bepaald vak nodig hebt.

Nog steeds zijn er meer banen waarvoor je een gemiddeld opleidingsniveau nodig hebt en geen universitair diploma. Een beroepsopleiding heeft dus zo z'n voordelen.

 

Meer informatie over beroepsopleidingen kun je krijgen bij de nationale centra voor studie- en beroepskeuzevoorlichting.

 

Beroepsopleidingen sluiten goed aan bij leerlingstelsels, beide combineren praktijkervaring met theorie. Ze kunnen in het secundair of postsecundair onderwijs plaatsvinden of nog later, maar zijn niet equivalent met hoger onderwijs.

 

Als student kun je je kwalificaties verbeteren door via het Leonardo da Vinci-programma een stage in het buitenland te volgen.

 

Meer waardering voor beroepsopleidingen

Er zijn verschillende Europese initiatieven genomen om de waardering en kwaliteit te verhogen van de ervaring en kwalificaties die met een vakopleiding zijn verkregen: