Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Finn (og få) et stipend!

© kylebaker - Flickr, CC by 2.0
© kylebaker - Flickr, CC by 2.0
Kunne du tenke deg å oppleve studenttilværelsen i et annet land, men er redd det vil koste deg skjorta? Les videre, og finn ut hvordan du sporer opp et stipend og kan starte ditt neste skoleår i favorittlandet ditt.

Det første du bør tenke på, er at det ikke bare er utdanningsinstitusjoner som tilbyr stipend. Det kan derfor være lurt å ikke begrense søket til universitetet du ønsker å studere ved – se også etter stipend fra private stiftelser og selskaper, for eksempel Microsoft.

 

Myndighetene i mange land har også stipendprogrammer for internasjonale studenter: Storbritannia tilbyr eksempelvis Chevening-stipendene, Tyskland gir støtteordninger via DAAD, og du kan studere ved Balassi-instituttet i Ungarn.

 

Erasmus+ (Erasmus Mundus dobbel mastergrad) tilbyr EU-finansierte stipender for ulike master- og doktorgradsprogrammer. Ta en titt i Kommisjonens katalog for å se hvilke programmer som finnes for det neste studieåret. Hvis du finner et kurs du liker, kontakter du konsortiet som tilbyr programmet, for å innhente mer informasjon og søknadsdetaljer.

 

Ønsker du å studere utenfor Europa og få mer ut av studietiden? Stipendportalen inneholder en database med mer enn tusen stipender som tilbys i land over hele verden. Velg ønsket trinn (fra videregående skole til postdoktorat), landet du kommer fra, og landet du ønsker å studere i, så finner søkemotoren stipender som samsvarer med profilen din.

 

Klar til å sende en søknad?

 

Her er noen tips til hvordan du kaprer et stipend:  

 1. Begynn å lete etter (og søke på) stipender så snart som mulig. De fleste søknadsfristene utgår samme år som studiet starter, så ikke vent til våren hvis du ønsker å motta et stipend i september.
   
 2. Søk på så mange stipender som mulig (hvis du er kvalifisert, selvfølgelig). Du tenker kanskje at det er så mange søkere at du ikke har noen sjanse, men hvis du ikke søker, kan du gå glipp av en stor mulighet. Du kan aldri vite! Den som intet våger, intet vinner.
   
 3. Bli organisert! Lag en liste over søknadsfristene du ikke vil gå glipp av, og ikke vent til siste dag med å skrive søknaden. Det tar litt tid, men du kommer ikke til å angre når pengene er i boks.
   
 4. Festbildene på Facebook er sikkert underholdende, men det kan være lurt å rydde opp litt på kontoen din eller gjøre noe med personverninnstillingene dine. Selv om det er gøy for venner å se festbildene dine, er de bare et Google-søk unna skjermen til personen som vurderer søknaden din, og det er kanskje litt tidlig for vedkommende å se deg i partymodus.
   
 5. Ikke ta det så tungt om du ikke får stipend. Gjør et nytt forsøk neste studieår, eller tenk ut nye måter du kan finansiere ideene dine på. Eller kanskje du vil ta deg et friår for å reise eller gjøre frivillighetsarbeid?

Publisert: Tor, 19/03/2015 - 09:57


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Trenger du eksperthjelp eller råd?

Ask us!