Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Hasznos tanácsok ösztöndíjkeresőknek

© kylebaker - Flickr, CC by 2.0
© kylebaker - Flickr, CC by 2.0
Külföldön szeretnél tanulni és értékes tapasztalatokat szerezni, de nem tudod, hogyan teremtsd elő az ehhez szükséges pénzt? Az alábbiakban tippekkel szolgálunk arról, hogyan találhatsz megfelelő ösztöndíj-lehetőséget, és mit kell tenned ahhoz, hogy a következő tanévet már álmaid országában kezdd meg.

Mindenekelőtt tudnod kell, hogy nem csak az oktatási intézmények kínálnak ösztöndíjakat, ezért azon túl, hogy tájékozódsz az egyetemnél, ahol tanulni szeretnél, a magánalapítványok és cégek – pl. a Microsoft – által finanszírozott ösztöndíjaknak is érdemes utánanézned.

 

Sok országban működtet ösztöndíjprogramot a kormány nemzetközi diákok számára: Így például az Egyesült Királyságban tanulni kívánó fiatalok megpályázhatják a Chevening-ösztöndíjat, Németország a DAAD, a Német Felsőoktatási Csereszolgálat révén biztosít finanszírozást, Magyarországon pedig a Balassi Intézet kínál pályázati lehetőségeket az érdeklődőknek.

 

Az Erasmus+ program (Erasmus Mundus közös mesterképzés) uniós finanszírozású ösztöndíjakat biztosít különféle mesterképző és doktori programokhoz. Az Európai Bizottság katalógusában utánanézhetsz, milyen ösztöndíjprogramok indulnak a következő tanévben. Ha látsz köztük olyat, amelyet szívesen megpályáznál, vedd fel a kapcsolatot a programot működtető konzorciummal, és érdeklődj náluk a képzés részleteiről és a jelentkezési eljárásról.

 

Kedvet érzel ahhoz, hogy Európán kívüli országban szerezz tapasztalatot diákként? Ha igen, feltétlenül látogass el a StudyPortals ösztöndíjakkal foglalkozó webhelyére, melynek adatbázisában több mint ezer olyan ösztöndíj körében végezhetsz keresést, melyek a világ legkülönbözőbb országaiban kínálnak tanulási lehetőséget. Válaszd ki, hogy (a középiskolaitól a posztdoktori képzésig bezárólag) milyen szinten szeretnél tanulmányokat folytatni, melyik ország állampolgára vagy, és melyik országban szeretnél tanulni, a keresőmotor pedig megjeleníti azokat az ösztöndíjakat, amelyek megfelelnek a keresési beállításoknak.

 

Megvan, melyik ösztöndíjat szeretnéd megpályázni?

 Íme néhány tipp arra vonatkozóan, mit érdemes tenned azért, hogy elnyerd a Neked tetsző ösztöndíjat:  

 1. A lehető legkorábban kezdj el keresni (és pályázni). Az ösztöndíjak túlnyomó többsége esetében a jelentkezés határideje annak az évnek az elejére esik, amikor a program indul, ezért ha szeptembertől szeretnél külföldön tanulni, ne várj a kereséssel tavaszig.
   
 2. A lehető legtöbb ösztöndíjat pályázd meg (feltéve hogy megfelelsz a kiírásban szereplő feltételeknek). Lehet, hogy azt hiszed, annyi a jelentkező, hogy semmi esélyed sincs elnyerni az ösztöndíjat, de ha nem pályázol, akkor biztosan elmulasztod ezt a páratlan lehetőséget. Sosem lehet tudni! Aki mer, az nyer!
   
 3. Fontos, hogy átgondoltan láss hozzá a kereséshez. Készíts listát a fontos határidőkről, melyekről nem szabad lemaradnod, és ne az utolsó percben írd meg a pályázati anyagot. Ez persze sok időt igényel, de a befektetett energia megtérül, ha elnyered az ösztöndíjat!
   
 4. A Facebookra felrakott bulizós képek kétségkívül szórakoztatók, de érdemes meggondolnod, nem kellene-e „rendet tenned” közösségi oldaladon, és módosítanod az adatvédelmi beállításokat. A barátaid biztos jól szórakoznak, amikor megnézik ezeket a képeket, de nem biztos, hogy ugyanígy reagál majd az a személy, aki a jelentkezésed elbírálja. Valószínűleg túl korai még, hogy az illető felfedezze, mi mindent csinálsz, amikor elengeded magad..
   
 5. Ne engedd búnak a fejed, ha nem koronázza siker az erőfeszítéseidet. Próbálkozz újra a következő tanévben, és gondold át, nem tudnál-e más módon pénzt szeretni külföldi tanulásra. Megoldást jelenthet az is, ha egy évre megszakítod a tanulmányaidat, és egy kicsit utazgatsz, világot látsz, vagy ha jelentkezel önkéntesnek.

Közzétéve: csü., 19/03/2015 - 09:46


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!