Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Pronađite (i dobijte) stipendiju!

© kylebaker - Flickr, CC by 2.0
© kylebaker - Flickr, CC by 2.0
Biste li voljeli iskusiti studentski život u drugoj zemlji, ali se bojite da će vas preskupo koštati? Nastavite čitati o tome kako možete pronaći stipendiju i započeti sljedeću akademsku godinu u zemlji vaših snova.

Prvo što morate znati je da stipendije ne nude samo obrazovne ustanove; nemojte ograničiti vašu pretragu samo na sveučilište na kojem želite studirati nego pogledajte i stipendije koje nude privatne zaklade i poduzeća, na primjer Microsoft.

 

Također mnoge vlade daju stipendije međunarodnim studentima: na primjer, UK nudi stipendije Chevening, Njemačka financira putem stipendija DAAD, a u Mađarskoj možete studirati uz pomoć Instituta Balassi.

 

U okviru programa Erasmus+ (Erasmus Mundus ‒ združeni diplomski studiji) nude se stipendije financirane sredstvima EU-a‑ za različite diplomske i poslijediplomske programe. Pogledajte Komisijin katalog programa koji su dostupni sljedeće akademske godine. Ako vidite program koji vam se sviđa, kako biste dobili više informacija i detalja o prijavi, stupite u kontakt s konzorcijem koji nudi program.

 

Želite li proširiti vaše studentsko iskustvo u zemljama izvan EU-a? Na portalu stipendija nalazi se baza podataka s više od tisuću stipendija dostupnih u zemljama diljem svijeta. Odaberite željenu razinu (od srednje škole do postdoktorskog studija), zemlju iz koje dolazite i zemlju u kojoj želite studirati i pretraživač će vam izbaciti stipendije koje zadovoljavaju vaš profil.

 

Jeste li spremni za prijavu?

 U nastavku je par natuknica kako da dobijete tu stipendiju:  

 1. Počnite pretraživati (i prijavljivati se) za stipendije što prije možete. Većina rokova za prijavu za stipendije su početkom godine u kojoj program počinje, stoga ne čekajte proljeće ako želite stipendiju za rujan.
   
 2. Prijavite se na što više stipendija (naravno, uz uvjet da zadovoljavate uvjete). Možete pomisliti da je mnogo prijava i da nemate velike šanse, no ako se ne prijavite možete propustiti jedinstvenu priliku. Nikad ne znate! Bez muke nema nauke!
   
 3. Organizirajte se! Napravite popis rokova koje ne želite promašiti i ne čekajte zadnji dan da počnete ispunjavati prijavu. Morate se potruditi, no sve će se to isplatiti kad dobijete tu stipendiju!
   
 4. Fotografije s tuluma na Facebooku uvijek su zanimljive, no razmislite o tome da ih uklonite ili promijenite postavke privatnosti na vašem računu. Iako su one možda zabavne vašim prijateljima, osoba koja ocjenjuje vašu prijavu može jednostavnom pretragom na googleu pronaći te fotografije i vidjeti vas u veselom izdanju.
   
 5. Ne brinite se ako ne dobijete stipendiju. Pokušajte ponovno sljedeće akademske godine ili razmislite o drugim načinima financiranja vaše ideje. Ili uzmite slobodnu godinu zaa putovanja ili volontiranje.

Objavljeno: čet, 19/03/2015 - 09:46


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!