Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Studera utomlands med Erasmus – och lär dig för livet

A picture
© fotolia.com - goodluz
Ett år som Erasmusstudent ger dig inte bara studiemässiga, kulturella och personliga erfarenheter. Det kan även innebära ett riktigt lyft för din framtida karriär.

Med EU:s Erasmusprogram kan du studera mellan 3 och 12 månader i något av de över 30 europeiska länder som deltar i programmet. Du har drygt 4 000 universitet att välja bland.

För att få hjälp med att betala dina rese- och levnadskostnader kan du ansöka om ett Erasmusstipendium. Då behöver du inte heller betala några avgifter vid ditt värduniversitet.

 

Vart kan jag åka?

Samtliga EU-länder plus Island, Liechtenstein, Norge, Turkiet, Kroatien och Makedonien deltar i Erasmusprogrammet.

 

Vem kan söka?

För att få söka måste du:

 

Hur börjar jag?

  • Vänd dig till ditt universitets internationella kontor och/eller Erasmuskontor för att få information om de specifika möjligheter som erbjuds, urvalsprocessen och bidrag.
  • Läs igenom Erasmusstadgan för studerande som beskriver dina rättigheter och skyldigheter under din utlandsvistelse.

 

”Det var utan tvekan det bästa året under min studietid, då jag utnyttjade nya möjligheter som inte erbjöds vid mitt hemuniversitet samtidigt som jag fick många goda vänner.  Erasmusåret gav mig en ny syn på världen som går bortom mitt hemland och även Europa.”

Tomás Sánchez López från Spanien tillbringade sista året av sin masterutbildning i Finland 2002.

 

Under ditt Erasmusår

Att delta i undervisningen och bekanta dig med ett nytt universitetssystem är en viktig del av din utlandsvistelse. Men får också möjlighet att lära känna andra Erasmusstudenter och ta del av en ny kultur. Erasmus studentnätverk kan hjälpa dig med just detta. Leta upp en lokal sektion nära dig och titta efter vad som står på deras program.

 

När din vistelse går mot sitt slut

I slutet på din utlandsvistelse måste din mottagande institution ge dig och din heminstitution en lista över dina resultat som bekräftar att du har följt utbildningsavtalet.

Din heminstitution måste låta dig tillgodoräkna dig alla de ECTS-poäng som du tagit enligt ditt utbildningsavtal.