Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Studiaţi în străinătate cu ERASMUS – o experienţă unică în viaţă

A picture
© fotolia.com - goodluz
Pe lângă avantajele pe care vi le oferă pe plan educaţional, cultural şi personal, programul ERASMUS poate da un impuls formidabil carierei dumneavoastră.

Programul ERASMUS vă permite să studiaţi, pe o perioadă între 3 şi 12 luni, într-o instituţie de învăţământ superior din străinătate. La program participă aproximativ 4000 de universităţi din peste 30 de ţări europene.

Dacă aveţi nevoie de ajutor financiar pentru a vă acoperi cheltuielile de deplasare şi şedere, puteţi solicita o bursă ERASMUS. De asemenea, nu va trebui să plătiţi taxe universităţii-gazdă.

 

Ce ţări participă la programul ERASMUS?

Toate ţările din UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Turcia, Croaţia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

 

Cine se poate înscrie?

Pentru a vă înscrie, trebuie:

 

De unde puteţi începe?

  • Contactaţi biroul de relaţii internaţionale şi/sau biroul ERASMUS al universităţii pentru a afla mai multe despre oportunităţile care vi se oferă, procedura de selecţie şi sprijinul financiar care vă poate fi acordat.
  • Consultaţi Carta studenţilor ERASMUS, care stabileşte drepturile şi obligaţiile care vă revin pe durata şederii în străinătate.

 

„Acesta a fost cu siguranţă cel mai frumos an din viaţa mea de student. Am beneficiat de oportunităţi pe care propria mea universitate nu mi le-ar fi putut oferi şi mi-am făcut mulţi prieteni. Anul ERASMUS mi-a oferit o nouă perspectivă asupra lumii.”

Tomás Sánchez López (din Spania) şi-a petrecut ultimul an de master în Finlanda, în 2002

 

Pe durata anului ERASMUS

Participarea la cursuri şi familiarizarea cu alt sistem universitar vă vor ocupa cea mai mare parte a timpului petrecut în străinătate. Aceasta nu înseamnă însă că nu vă veţi putea întâlni cu alţi studenţi sau că nu veţi putea participa la activităţi culturale. Reţeaua studenţilor ERASMUS vă poate ajuta. Găsiţi secţiunea care vă interesează şi consultaţi agenda evenimentelor.

 

La sfârşitul anului ERASMUS

La încheierea perioadei petrecute în străinătate, instituţia-gazdă trebuie să vă înmâneze dumneavoastră şi instituţiei de origine o transcriere a fişei personale care include rezultatele obţinute şi confirmă că aţi respectat contractul de studii.

La rândul său, instituţia de origine trebuie să recunoască integral cursurile pe care le-aţi urmat în baza contractului de studii, acordându-vă credite ECTS.