Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Το κίνημα κατά της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης

Photographer: Sarah Benke
Στο πλαίσιο του αιτήματος για απαγόρευση της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και η Διακομματική Ομάδα Νεολαίας (Youth Intergroup) ξεκινούν εκστρατεία για δίκαιη πρακτική άσκηση ενισχύοντας το παγκόσμιο κίνημα που απαιτεί αξιοπρεπή μεταχείριση των νέων ασκούμενων.

Πριν από έναν χρόνο, όταν άρχισε την πρακτική της άσκηση, η Zuzana Vaněčková, μια σπουδάστρια στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων από την Τσεχική Δημοκρατία, περίμενε ότι θα είχε μια ουσιαστική μαθησιακή εμπειρία που θα ήταν χρήσιμη για την επαγγελματική σταδιοδρομία της. Αντί γι’αυτό, τα καθήκοντά της περιορίστηκαν απλώς στο να ετοιμάζει καφέ για τον εργοδότη της. Ένιωσε ότι γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης ως φθηνό εργατικό δυναμικό και περιγράφει την εμπειρία της ως «απογοητευτική». Σήμερα, στα 23 της, η Zuzana έκανε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη της εκστρατείας για δίκαιη πρακτική άσκηση, στην οποία παίζει ενεργό ρόλο.

 

Οι διοργανωτές της εκστρατείας ζητούν την αναγνώριση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων για τους ασκούμενους και απαιτούν η πρακτική άσκηση να είναι αμειβόμενη και να εξασφαλίζει μια ουσιαστική μαθησιακή εμπειρία. Στη διακήρυξή τους, που υπέγραψαν αμέσως 9 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούν από το Κοινοβούλιο:

·       να καταβάλλει αμοιβές στους ασκούμενους

·       να περιορίσει τη μέγιστη διάρκεια της πρακτικής άσκησης στους 12 μήνες, και

·       να καταρτίζει συμφωνία μάθησης.

 

Ο Terry Reintke, συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας Νεολαίας, περιγράφει αυτή την εκστρατεία #fairinternships ως μια ευκαιρία να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά της θεσμοθέτησης της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Όπως επισημαίνει, ορισμένοι ασκούμενοι αναγκάζονται να εργαστούν υπό απαράδεκτες συνθήκες και λίγοι μόνο έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποδεχθούν μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Η ύπαρξη τέτοιων θέσεων πρακτικής άσκησης εντείνει την άνιση πρόσβαση σε αμειβόμενες θέσεις.

 

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 για 233 ασκούμενους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ασκούμενοι που εργάζονταν για πολιτικές ομάδες αμείβονταν. Ωστόσο, η πληρωμή για όσους εργάζονταν σε βουλευτές του Κοινοβουλίου κυμαινόταν ως εξής:

·       καμία πληρωμή: το 8% των ασκούμενων

·       λιγότερα από 300 ευρώ: το 3% των ασκούμενων

·       μεταξύ 300 ευρώ και 600 ευρώ: το 12%

·       μεταξύ 600 ευρώ και 1.000 ευρώ: το 32%

·       περισσότερα από 1.000 ευρώ: το 44%.

 

Δεδομένου ότι η μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση ήταν 17% το 2013, υπήρξε κάποια βελτίωση.

 

Αν και η κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις, τα ευρωπαϊκά όργανα προσφέρουν γενικά στους ασκούμενούς τους καλύτερους όρους από άλλους οργανισμούς στην ευρύτερη αγορά εργασίας. Για να βελτιώσει την κατάσταση το Φόρουμ Νεολαίας εξέδωσε τον  Employers' Guide to Quality Internships (Οδηγός του Εργοδότη για Ποιοτική Πρακτική Άσκηση), με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Το 2012, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας παρουσίασε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ποιότητας για την Πρακτική Άσκηση και τη Μαθητεία στο πλαίσιο της Διαβούλευσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις εργοδοτών της ΕΕ ανέλαβαν τη δέσμευση να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις πρακτικής άσκησης και μαθητείας. Για ένα ευρύ φάσμα θέσεων πρακτικής άσκησης, ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο του  Eurodesk.

 

«Τα θεσμικά όργανα έδωσαν το στίγμα για την ευρύτερη αγορά εργασίας», δήλωσε ο Bryan Watkins του Global Intern Coalition, ενός κινήματος που αποσκοπεί στη διασύνδεση των κινημάτων για τους ασκούμενους σε όλον τον κόσμο, το οποίο διοργάνωσε πρόσφατα παγκόσμια απεργία των ασκούμενων.

 

Ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, έγινε αντικείμενο ελέγχου από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, ο οποίος διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο όργανο απασχολούσε γύρω στους 800 μη αμειβόμενους ασκούμενους σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις 15 Φεβρουαρίου 2017, ο Διαμεσολαβητής εξέδωσε μια σύσταση η οποία όριζε ότι το όργανο «έσφαλε παραλείποντας να χορηγήσει αμοιβή σε ορισμένους ασκούμενους».

 

Εκτός από τα όργανα της ΕΕ, 4,5 εκατομμύρια φοιτητές και πτυχιούχοι σε όλη την Ευρώπη απασχολούνται ως ασκούμενοι κάθε χρόνο στην Ευρώπη - και το 59% αυτών δεν αμείβεται. Πώς μπορείτε συνεπώς να μάθετε πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους ασκούμενούς τους; Αυτή η ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της Interns Go Pro, μιας δημόσιας βάσης δεδομένων που αξιολογεί τις επιχειρήσεις σ’αυτή τη βάση. Ο συνιδρυτής της βάσης Régis Pradal εξηγεί ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγεί σε κατάταξη των εταιρειών για την απόκτηση ενός Ευρωπαϊκού Σήματος Ποιοτικής Πρακτικής Άσκησης. Πανεπιστήμια, ΜΚΟ, διαδικτυακές πύλες αναζήτησης εργασίας, μεγάλα ΜΜΕ, νέοι και  εργοδότες καλούνται να προσχωρήσουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλουν στη μεγαλύτερη διαφάνεια του τομέα απασχόλησης των νέων.

Δημοσιεύθηκε: Τρ, 19/12/2017 - 12:15


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!