Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A 2015. évi Európai Ifjúsági Hét kiemelkedő eseményei

2015 áprilisában és májusában több száz rendezvényre került sor az Erasmus+ programban részt vevő 33 országban.

2015-ben az Európai Ifjúsági Hét (május. 27. – április 10.) a köré a téma köré szerveződött, hogy hogyan lehet előmozdítani a fiatalok foglalkoztatását, és elősegíteni részvételüket a demokratikus életben. A rendezvénysorozat középpontjában a legkülönbözőbb szociális hátterű fiatalok társadalmi részvételének és demokratikus érdekérvényesítő képességének javítása állt.

 

Az egyik kiemelkedő eseményt a május 6-án megrendezett magas szintű vita jelentette. Az esemény résztvevői azt vitatták meg, hogyan lehet a fiatalok részvételének előmozdítása révén megelőzni az intoleráns és antidemokratikus magatartás kialakulását.

 

A vitát követően került sor az Ifjúsági Díj átadására, melyet három kiváló ifjúsági projekt nyert el. Az Erasmus+ nemzeti irodák több mint 150 projektet jelöltek a díjra, melyet a „Fiatalok lendületben” és az Erasmus+ program finanszíroz. Ismerkedj meg a győztes projektekkel!

 

A május 4. és 6. között a strukturált párbeszéd témájában megrendezett konferencián az európai ifjúsági szervezetek és kormányok egyaránt képviseltették magukat.

 

A YO!Fest fesztiválra az Európai Ifjúsági Fórum szervezésében Brüsszelben került sor május 6-án. Több mint 7000 fiatal európai vett részt a fesztiválon, melyet az az „Együtt felnőni” jelmondat jegyében rendeztek meg a szervezők. A műhelytalálkozók, vitafórumok és a fesztivál egyéb eseményei során kiemelt figyelmet kapott az a téma, milyen szerepet játszik a nem formális oktatás a munka világában szükséges készségek fejlesztésében. A fesztivált élő koncertek zárták.

 

Az Európai Ifjúsági Hét eseménysorozatának fontos pillanata volt az is, amikor megkezdte működését az Ideas Lab (Ötletlabor) elnevezésű webhely. A webhelyen a fiatalok közzétehetik az ifjúsági érdekérvényesítéssel, foglalkoztatással, vállalkozói tevékenységgel és globális fejlesztéssel kapcsolatos projektötleteiket és szakpolitikai elképzeléseiket. Javaslataikat, elképzeléseiket más fiatalok értékelik, mielőtt azokat a platform működtetői továbbküldik a szakpolitikusoknak. A folyamat remélhetőleg azt eredményezi majd, hogy ezek a koncepciók megvalósulnak. A magas szintű vita során ki-ki bemutatta a saját projektjét Navracsics Tibornak, az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai biztosnak.

 

 

Az Európai Ifjúsági Hét fénypontjai (videó):

http://bit.ly/1hJxgsD

 

 

Kapcsolódó linkek: http://europa.eu/youth/eyw

Közzétéve: p., 06/11/2015 - 12:58


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!