Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Europski tjedan mladih 2015. – najvažnije vijesti

U travnju i svibnju 2015. organizirane su stotine događanja u sve 33 zemlje Erasmus+ programa.

Tema Europskog tjedna mladih (od 10. travnja do 27. svibnja) bila je pomoći mladima da se više uključe u demokratski život i zapošljavanje. Glavne teme bile su sudjelovanje mladih u društvu i osnaživanje mladih iz svih društvenih slojeva radi promicanja uspješne demokracije.

 

Jedan od najvažnijih događanja bila je rasprava na visokoj razini o „Poticanju sudjelovanja mladih radi sprečavanja netolerancije i nedemokratskog ponašanja” od 6. svibnja.

 

Nakon rasprave trima je izvrsnim projektima mladih dodijeljena „Nagrada za mlade”. Oni su odabrani među 150 projekata koje su nominirale nacionalne agencije programa Erasmus+ uz potporu programa Mladi na djelu i Erasmus+. Pogledaj nagrađene projekte ovdje!

 

Na Konferenciji o strukturiranom dijalogu koja je trajala od 4. do 6. svibnja sastali su se predstavnici organizacija mladih i vlada iz čitave Europe.

 

U sklopu festivala YO!Fest koji je 6. svibnja 2015. u Bruxellesu organizirao Forum europske mladeži održana su mnoga događanja. Na festivalu na kojem je sudjelovalo 7 000 Europljana s temom „rastimo zajedno” održano je nekoliko radionica i rasprava. Glavna je tema bila uloga neformalnog obrazovanja u razvoju vještina potrebnih za rad. Festival je završio s nekoliko koncerata uživo.

 

Još jedan važan događaj bilo je pokretanje web-stranice Laboratorij ideja. Na toj platformi mladi mogu objaviti svoje ideje o projektima i politikama o osnaživanju i zapošljavanju mladih, o poduzetništvu mladih i globalnom razvoju. Prije nego se te ideje proslijede tvorcima politika i postanu stvarnost, druge mlade osobe ih mogu ocijeniti. Tijekom rasprave na visokoj razini mladi predstavnici projekata izlažu svoje ideje europskom povjereniku za obrazovanje, kulturu i sport Tiboru Navracsicsu.

 

 

Pogledajte najvažnije:

http://bit.ly/1hJxgsD

 

 

Ostale poveznice: http://europa.eu/youth/eyw

Objavljeno: pet, 06/11/2015 - 12:55


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!