Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Juttasd kifejezésre a véleményed az Európai Ifjúsági Parlamentben

A picture
© shutterstock.com - nopporn
Az Európai Ifjúsági Parlament arra hivatott ösztönözni a fiatalokat, hogy érdeklődjenek az aktuális kérdések és a demokratikus döntéshozatal iránt, gondolkodjanak önállóan, és vállaljanak egyéni szinten kezdeményező szerepet. Részt szeretnél venni a parlament munkájában?
  • Életkorod 16 és 22 év között van?
  • Európában folytatsz tanulmányokat?
  • Nyitott és kíváncsi vagy-e más népekre, kultúrákra és nézetekre?
  • Foglalkoztatnak-e azok a kérdések, melyek hatással vannak társadalmunk életére?
  • Szeretnél-e szórakoztató keretek között értékes tapasztalatokat szerezni?

Ha igennel válaszoltál a fenti kérdésekre, alkalmas jelölt vagy arra, hogy részt vegyél az Európai Ifjúsági Parlament (EIP) valamelyik ülésén. Fontos, hogy tudd: a nemzetközi üléseken csak azok a jelentkezők vehetnek részt, akik megnyerik az Európai Ifjúsági Parlament tagállami bizottsága által szervezett országos versenyt. A regionális üléseken való részvételhez azonban sok esetben elegendő, ha jelentkezési kérelmet nyújtasz be.

Vedd fel a kapcsolatot saját országodban az EIP helyi bizottságával, és tájékozódj arról, mi a teendőd. Ha az Európai Ifjúsági Parlament nem működtet bizottságot abban az országban, ahol élsz, fordulj az EIP nemzetközi irodájához.

 

EIP-ülések

Az Európai Ifjúsági Parlament minden évben három nemzetközi ülést szervez. Az üléseknek, melyek tíz napon át tartanak, mindig másik európai ország ad otthont. Az egyes üléseken a küldöttek multinacionális bizottságokban üléseznek. Mindegyik bizottság más-más témát tekint át. Megbeszéléseik végén állásfoglalást fogadnak el, melyet a közgyűlés vitat meg.

 

„Az EIP egyik legnagyobb pozitívumát az jelenti, hogy számos képesség kibontakoztatását lehetővé teszi a fiatalok számára, legyen szó a következő területek bármelyikéről: diplomácia, konszenzusépítés, retorika, vezetői képességek, szövegírás és -szerkesztés, adományszervezés és projektmenedzsment.”
M. Roberts, 27, Egyesült Királyság, Venture Capital Management.

 

Háttér-információk

Az EIP az egyik legjobb fórumot kínálja azoknak az érdeklődő fiatal európaiaknak, akik részt szeretnének venni a politikai vitafolyamatban, és kedvet éreznek ahhoz, hogy megismerkedjenek új kultúrákkal. Az EIP, melyet a „Fiatal Európa” elnevezésű Heinz Schwarzkopf Alapítvány működtet, minden évben 35 ország több mint 20 000 fiatal polgára számára biztosít részvételt 100-nál több regionális, országos és nemzetközi eseményen.

Közzétéve: h., 29/04/2013 - 10:48


Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!