Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Tvoje mnenje v evropskem mladinskem parlamentu

A picture
© shutterstock.com - nopporn
Sodelovanje v Evropskem mladinskem parlamentu spodbuja zanimanje za tekoče zadeve in demokratični proces in je dobra vaja za neodvisno razmišljanje in lastno pobudo. Želiš sodelovati?

Pogoji:

  • star si od 16 do 22 let;
  • študiraš v Evropi;
  • si odprtega duha in te zanimajo drugačna mnenja, druge kulture in spoznavanje novih ljudi;
  • zanimajo te vprašanja, ki zadevajo družbo, v kateri živiš;
  • rad se zabavaš.

Če izpolnjuješ zgoraj navedene pogoje, si upravičen do sodelovanja na enem od zasedanj Evropskega mladinskega parlamenta. Ne pozabi, da moraš za sodelovanje na mednarodnih zasedanjih zmagati na nacionalnem tekmovanju, ki ga prireja tvoj nacionalni odbor. Toda mnoga regionalna zasedanja imajo enostaven postopek prijave.

Obrni se na nacionalni odbor, kjer ti bodo povedali, kje začeti. Če tvoje države ni na seznamu, se lahko obrneš na mednarodno pisarno Evropskega mladinskega parlamenta.

 

Potek

Evropski mladinski parlament vsako leto organizira tri mednarodna 10-dnevna zasedanja, vedno v drugi evropski državi. Na vsakem zasedanju poslanci v večnacionalnih odborih razpravljajo o različnih temah, o katerih pripravijo resolucijo za razpravo na generalni skupščini.

 

„Sodelovanje v Evropskem mladinskem parlamentu je neverjetna priložnost za razvoj znanja: naučiš se diplomacije, dogovarjanja, retorike, vodenja drugih, sestavljanja in pisanja besedil,  zbiranja sredstev in vodenja projektov.“
M. Roberts, 27 let, Združeno kraljestvo, Venture Capital Management.

 

Osnovne informacije

Evropski mladinski parlament omogoča mladim Evropejcem, da se udeležijo politične razprave in  srečajo z novimi kulturami. Upravlja ga Fundacija Heinz-Schwarzkopf „Mlada Evropa“. Vsako leto na več kot 100 regionalnih, nacionalnih in mednarodnih zasedanjih sodeluje več kot 20 000 mladih iz 35 držav.

 

Objavljeno: pon, 29/04/2013 - 10:44


Tweet Button: 

Sorodne povezave


Info for young people in the western balkans

Potrebuješ pomoč ali nasvet?

možnosti Vprašaj nas!