Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Επιλέξτε τον ρόλο σας στο «Μοντέλο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

A picture
© European Union
Θέλετε να παίξετε τον ρόλο ενός ευρωβουλευτή, ενός υπουργού στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός δημοσιογράφου, ενός λομπίστα ή ενός διερμηνέα; Πάρτε μέρος σ’ αυτό το μοντέλο προσομοίωσης της διαδικασίας έγκρισης νέων νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Μοντέλο Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΜΠΕΕ) μιμείται τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τις πολιτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στο Στρασβούργο.

Οι συμμετέχοντες παίζουν τον ρόλο εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που συζητούν 2 αμφιλεγόμενες, πραγματικές νομοθετικές προτάσεις που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ώρα που οι ευρωβουλευτές (μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και οι υπουργοί των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ ακολουθούν -στο πλαίσιο της προσομοίωσης- τη συνήθη νομοθετική διαδικασία , οι λομπίστες προσπαθούν να ασκήσουν επιρροή στα δύο αυτά όργανα, οι δημοσιογράφοι κάνουν ρεπορτάζ για τις εξελίξεις και οι διερμηνείς μεταφράζουν τις συζητήσεις στη μητρική τους γλώσσα ή στα αγγλικά.

 

«Φανταστείτε ότι επί μία εβδομάδα ξυπνάτε κάθε πρωί γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις σας διαμορφώνουν την Ευρώπη. Φανταστείτε τον εαυτό σας στο Συμβούλιο, σε μια θέση που σας επιτρέπει όχι μόνο να συμμετέχετε στις συνεδριάσεις, αλλά κυρίως να οραματίζεστε το μέλλον. Φανταστείτε ακόμη ότι βλέπετε γύρω στους 200 καλοντυμένους, έξυπνους, ενδιαφέροντες ανθρώπους. Ενδιαφέροντες για τον τρόπο που σκέφτονται για το μέλλον, για τη συγκεκριμένη στιγμή και την Ευρώπη. Ή καλύτερα μην φανταστείτε τίποτα διότι ούτως ή άλλως αυτή η προσομοίωση θα σας καταπλήξει!»
Joanna Mikova (υπουργός στο Συμβούλιο, 2011)

 

Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση;

http://www.meu-strasbourg.org/index.php/how-to-participate/application-guide

Οι συμμετέχοντες πρέπει να θέλουν να μάθουν πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στις συζητήσεις.

 

Υποβολή υποψηφιότητας

Επιλέξτε έναν από τους 5 ρόλους και ακολουθήστε τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

 

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 29/04/2013 - 10:11


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!