Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Válaszd ki, milyen szerepet szeretnél betölteni az EU döntéshozatalát modellező rendezvényen

A picture
© European Union
Ki szeretnéd próbálni, miből áll az Európai Parlament képviselőinek, az Európai Unió Tanácsában ülésező minisztereknek, az újságíróknak, a lobbistáknak vagy a tolmácsoknak a munkája? Megteheted, ha részt veszel az európai uniós jogalkotást modellező rendezvényen.

Strasbourg minden évben otthont ad a Model European Union (MEU) elnevezésű rendezvénynek, mely az EU döntéshozatalát hivatott imitálni.

A szervezők a való életből kiválasztanak két olyan jogalkotási javaslatot, melyet az Európai Bizottság terjesztett elő, s amely meglehetősen ellentmondásosnak bizonyult. A rendezvény résztvevői megvitatják a javaslatokat az Európai Parlamentben. Miközben az európai parlamenti képviselők és az Európai Unió Tanácsában ülésező miniszterek szerepét játszó résztvevők a rendes jogalkotási eljárást imitálva megvitatják a javaslatokat, a „lobbisták” megpróbálnak befolyást gyakorolni a két intézményre, az „újságírók” beszámolnak a megbeszélések alakulásáról, a „tolmácsok” pedig anyanyelvükre vagy angolra tolmácsolják a viták során elhangzottakat.

 

„Képzeld el, hogy egy héten keresztül minden reggel úgy ébredsz, hogy tudod: a Te döntéseid alakítják Európa életét. Képzelj magad elé egy kényelmes széket a Tanácsban – ne egyszerűen csak az ülőalkalmatosságot képzeld magad elé, hanem hogy csodás lehetőséget kapsz arra, hogy betekintést nyerj a jövőbe. Ezután pedig képzelj el kb. 200 jól öltözött, okos, értékes gondolatokkal rendelkező, rendkívüli embert, akiket az tesz rendkívülivé, ahogyan a jövőről, a pillanatról és Európáról gondolkodnak. Sőt, nem is kell elképzelned semmit, mert ez a szimulációs gyakorlat úgyis minden várakozásodat felül fogja múlni!"
Joanna Mikova (a Tanács miniszterét alakító résztvevő, 2011)

 

Részvétel

http://www.meu-strasbourg.org/index.php/how-to-participate/application-guide

További elvárás a jelentkezőkkel szemben, hogy érdeklődjenek az uniós intézmények működése iránt, és képesek legyenek aktívan részt venni a vitában.

 

Jelentkezés

Döntsd el, hogy a választható öt szerep közül melyiket szeretnéd eljátszani, majd kövesd a jelentkezési eljárás lépéseit.

 

Közzétéve: h., 29/04/2013 - 10:07


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!