Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Изберете ролята си в модела на Европейския съюз

A picture
© European Union
Искате да изиграете ролята на член на Европейския парламент, министър в Съвета на ЕС, журналист, лобист или устен преводач? Участвайте в симулацията на процеса на одобряване на нови закони в Европейския съюз.

Моделът на Европейския съюз (MEU) е симулация на процеса на вземане на решения в ЕС и на политическите дебати, която се провежда всяка година в Страсбург.

Участниците възпроизвеждат работата на европейските институции в Европейския парламент, като обсъждат две оспорвани предложения от реалния живот, изготвени от Европейската комисия. Докато евродепутати и министри от Съвета на ЕС симулират обикновена законодателна процедура, лобисти се опитват на повлияят на двете институции, журналисти съобщават за развитието на дискусиите, а устни преводачи трябва да превеждат дебатите в реално време на родния си език или на английски.

 

Представете си, че в продължение на една седмица вашите решения са определящи за ставащото в Европа. Представете си удобен стол в Съвета – не просто стол, а по-скоро вдъхновяващ поглед към бъдещето. Представете си също около 200 добре облечени, умни, невероятни и загрижени хора, които мислят за бъдещето, за настоящето и за Европа. С една дума, не си представяйте нищо, тъй като и без това ще бъдете удивени от тази симулация!“

Йоанна Микова (министър от Съвета по време на симулацията през 2011 г.)

 

Кой може да кандидатства?

http://www.meu-strasbourg.org/index.php/how-to-participate/application-guide

Кандидатите трябва да се интересуват от работата на европейските институции и да са способни активно да участват в дебата.

 

Как да кандидатствате

Изберете една от наличните 5 роли и следвайте процедурата за кандидатстване.

Публикувана на пон, 29/04/2013 - 09:53
Последна актуализация пет, 30/08/2019 - 09:59Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!