Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A fejlesztés európai éve – a mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk

Az uniós polgárok többsége egyetért abban, hogy az Európai Uniónak több pénzt kellene költenie a fejlődő országokban uralkodó szegénység enyhítését célzó erőfeszítésekre. 2015 az első olyan európai év, melynek során ez a kérdéskör és Európa nemzetközi szerepe áll a középpontban.

Miről is van szó?

A fejlesztés európai éve az Európai Unió külső tevékenységét állítja reflektorfénybe, ezen belül is azt, mit tesz Európa azért, hogy világszerte megszűnjön a szegénység, és hogy lendületet kapjon a fenntartható fejlődés.

 

Világszerte mintegy 150 ország részesül uniós fejlesztési támogatásban. A támogatás egy részét a válsághelyzeti életmentés célját szolgáló humanitárius segítségnyújtás finanszírozására fordítják, másik részét pedig fejlesztési tevékenységek megvalósítására használják fel. Az utóbbiak közé tartoznak a szegénység közép- és hosszú távú enyhítésére és a fenntartható gazdasági növekedés elérésére irányuló törekvések.

 

A világon az EU nyújtja a legtöbb segélyt a rászoruló országoknak (ez az összeg 2013-ban 56,5 milliárd eurót tett ki). Az uniós segélyek 25%-át közvetlenül a kedvezményezett országok kormányai kapják. Ugyanakkor sok még a tennivaló, mivel a világon minden nyolcadik embernek nem jut elég ennivaló a tányérjára.

 

Ahány hónap, annyi téma

2015 során minden hónapban más-más fejlesztési téma kap kiemelt figyelmet:

 

A hét története – 2014. július

A „Yatra” nevű nemzetközi projekt keretében, melyre az „Európai önkéntes szolgálat” elnevezésű program révén került sor, 16 – migráns családból származó – holland fiatal utazott Marokkóba, hogy ott néhány héten át önkéntesként segítse egy helyi árvaház munkáját. Kulturális és sporttevékenységeket szerveztek a helyi árvák és a hátrányos helyzetű fiatalok számára. 2015-ben a szervezők megismételték a projektet. Olvasd el a teljes történetet.

 

A Te részvételedre is számítunk

 

Kapcsolódó linkek:

A fejlesztés európai éve;          
Millenniumi fejlesztési célok

Közzétéve: csü., 12/11/2015 - 15:43


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!