Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Η ψήφος στις εκλογές είναι το πιο ισχυρό όπλο

A picture
© shutterstock.com - LHF Graphics
Είστε σε ηλικία που σας δίνει δικαίωμα ψήφου; Τι γνωρίζετε για τις εκλογές; Η ψήφος στις εκλογές είναι ο σημαντικότερος τρόπος συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές κοινωνίες και ένα δικαίωμα που πρέπει να αξιοποιείτε στο μέγιστο.

Στις δημοκρατικές κοινωνίες, οι πολίτες αναδεικνύουν τις κυβερνήσεις μέσα από εκλογές, στις οποίες μπορούν να επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών υποψηφίων ή πολιτικών κομμάτων. Η ψήφος είναι η επίσημη έκφραση της στήριξής σας προς μια απόφαση, έναν υποψήφιο, μια ομάδα υποψηφίων ή ένα κόμμα. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζείτε, μπορείτε συνήθως να ψηφίζετε σε δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Στις περισσότερες χώρες οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν αφού συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια, αλλά όταν θεσπίστηκε το δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά το όριο ηλικίας ήταν τα 21 χρόνια. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας ξεκίνησε πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη μείωση του ορίου ηλικίας στα 16 χρόνια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας όπου η ηλικία απόκτησης δικαιώματος ψήφου είναι τα 16.

 

Ευρωεκλογές

Στις εκλογές του 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνον το 29% των νέων (ηλικίας 18-24 ετών) ψήφισαν. Παράλληλα το 50% όσων ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν είχαν λάβει επαρκή ενημέρωση σχετικά με τις εκλογές. Οι νέοι θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τα ποσοστά αυτά στις επόμενες ευρωεκλογές. Τον Ιούνιο του 2014 θα μπορέσετε να επιλέξετε τους ευρωβουλευτές της χώρας σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλοί τρόποι για να ενημερωθείτε σχετικά με τα ζητήματα που τίθενται στις εκλογές είναι να διαβάσετε τα προγράμματα των υποψηφίων και να μιλήσετε με τους γονείς ή τους καθηγητές σας. Ορισμένοι υποψήφιοι έχουν τη δική τους σελίδα στο Facebook όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση στα ερωτήματά σας. Σχετικά με τις επόμενες ευρωεκλογές μπορείτε να επικοινωνείτε με το πιο κοντινό σε σας Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εάν ζείτε στο εξωτερικό, εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα να ψηφίσετε στις εθνικές εκλογές της χώρας σας, ενώ για τις ευρωεκλογές μπορείτε να επιλέξετε σε ποια από τις δύο χώρες θέλετε να ψηφίσετε. Τα δικαιώματα ψήφου που σας δίνει η ΕΕ σάς επιτρέπουν επίσης να ψηφίζετε ή να είστε υποψήφιος/α στις δημοτικές εκλογές της ξένης χώρας όπου ζείτε.

 

Την επόμενη φορά που θα παραπονεθείτε ή θα αισθανθείτε ότι κάτι δεν είναι σωστό στην κοινωνία, γιατί δεν δοκιμάζετε να ψηφίσετε;

Δημοσιεύθηκε: Παρ, 26/04/2013 - 15:33


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!