Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Votul este cea mai puternică armă

A picture
© shutterstock.com - LHF Graphics
Aveţi deja vârsta de la care puteţi vota? Ce ştiţi despre alegeri? Votul este cea mai importantă formă de participare politică pe care o au la dispoziţie cetăţenii ţărilor democratice şi un drept care trebuie utilizat pe deplin.

În societăţile democratice guvernele sunt rezultatul alegerilor libere. Cetăţenii merg la urne şi le acordă votul lor candidaţilor sau partidelor politice preferate. Votul este expresia formală a sprijinului dumneavoastră faţă de o idee, un candidat, un grup de candidaţi sau un partid. În funcţie de ţara din care proveniţi, puteţi vota, de obicei, la alegerile municipale, regionale, naţionale şi europene.

În prezent, în majoritatea ţărilor, puteţi vota din momentul în care împliniţi vârsta de 18 ani, însă limita era de 21 de ani când s-a instaurat dreptul de vot. Forumul European al Tineretului a lansat de curând o campanie la nivel european care propune reducerea la 16 ani a vârstei de vot, după modelul Austriei.

 

Alegerile europene

La alegerile pentru Parlamentul European din 2009, au votat doar 29% din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani; 50% din cei care au votat au declarat că nu au primit suficiente informaţii despre aceste alegeri. La viitorul scrutin european, tinerii vor putea modifica aceste cifre. În iunie 2014, ei vor fi din nou aşteptaţi la urne pentru a-i alege pe cei care le vor reprezenta ţara în Parlamentul European.

Pentru a afla mai multe despre temele aflate în discuţie în campania electorală, o soluţie ar fi să citiţi programele candidaţilor sau să vorbiţi cu părinţii şi profesorii. Unii candidaţi au pagină de Facebook pe care o folosesc pentru a răspunde la întrebări. În perspectiva viitoarelor alegeri europene puteţi contacta Biroul de informare al Parlamentului European din regiunea dumneavoastră.

Dacă locuiţi în străinătate puteţi vota la alegerile din ţara de origine. În ceea ce priveşte scrutinul european, puteţi alege ţara în care doriţi să votaţi. Drepturile de vot de care beneficiaţi în UE vă permit nu numai să votaţi, ci şi să candidaţi la alegerile municipale din ţara în care locuiţi.

 

Ce-ar fi să încercaţi data viitoare când simţiţi că aveţi motive să vă plângeţi sau că ceva nu merge bine în societate?